Асоциацията на европейските журналисти – България призова за медиен бойкот

...
Асоциацията на европейските журналисти – България призова за медиен бойкот
Коментари Харесай

АЕЖ: Медиен бойкот на управляващи, които заплашват журналисти

Асоциацията на европейските публицисти – България прикани за медиен протест на ръководещи, които заплашват публицисти.

Поводът за позицията на организацията са неприемливите изказвания на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и на вицепремиера Валери Симеонов в утринния блок на Нова телевизия. Двамата насочиха закани към водещия на предаването Виктор Николаев.

От АЕЖ поискаха партия ГЕРБ неотложно да си отдръпна политическото доверие от Антон Тодоров и декларират, че в случай че това не бъде направено думите му могат да бъдат одобрявани като самопризнание, че ръководещите оказват напън върху една от най-големите малките екрани в страната и де факто стоят зад отдръпването на Ани Цолова от предаването „ Здравей, България “.

Ето и цялата позиция на Асоциацията на европейските публицисти – България:

Асоциацията на европейските публицисти – България приканва медийната колегия да се солидаризира с сътрудника от Нова телевизия Виктор Николаев, към който бяха отправени закани от представители на ръководещите в ефира на предаването „ Здравей,България ” в петък.

Считаме, че е редно българските медии да бойкотират мощните на деня, които намерено подлагат публицисти на напън и показват неуважение към свободата на словото, което е главен поръчител за съществуването на едно демократично общество.

В предаването „ Здравей, България “ в петък Антон Тодоров, народен представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за битка с корупцията, спора на ползи и парламентарната нравственос си разреши неприемлив политически напън върху водещия, подразнен от неговите въпроси.

„ Много мощни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя малко по този начин беше тръгнала в някаква посока, но виждам, че липсва столчето ѝ “.

В случай че политическа партия ГЕРБ не смъкна неотложно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат одобрявани като самопризнание, че ръководещите оказват напън върху една от най-големите малките екрани в страната и де факто стоят зад отдръпването на Ани Цолова от предаването „ Здравей, България “.

Заканите против Николаев бяха доказани по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също загатна празния стол на Ани Цолова и добави, че „ Викторгейт “ се прави елементарно.

Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров всъщност съставляват опит за цензура, защото ясно демонстрират, че " неуместните " към ръководещите въпроси освен не са мечтани, само че и ще доведат до дейности против журналиста, който ги задава.

Изказванията са проява на отношението на ръководещите към медиите. Те не желаят самостоятелни публицисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на мощните на деня.

Не на последно място, дейностите на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в подтекста на офанзивата, която евродепутатът Николай Бареков стартира против разнообразни публицисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали против тях до правоохранителните институции. Това демонстрира, че натискът върху медиите не е изолирано събитие, а всекидневна процедура на политическата класа, която явно цели едно - цялостно заглушаване на сериозните гласове.

Според последното изследване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 година, 59,1% от далите отговор публицисти считат, че външният напън е измежду най-големите закани за свободата на словото в страната, а 65% настояват същото за вътрешния напън. Проучването ще бъде показано на 17 октомври.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР