Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) в писмо до премиера Бойко

...
Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) в писмо до премиера Бойко
Коментари Харесай

АСЕП с предложение за спешни мерки за облекчаване на ценовия скок на свбодния пазар на електроенергия


Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) в писмо до премиера Бойко Борисов и ръководителя на КЕВР Иван Иванов излиза с съответни оферти за решение на казуса с високите цени на свободния електроенергиен пазар. Това е второ мнение на АСЕП по отношение на ценовите равнища на енергийната борса. Първото е още от предходната година.

В позицията си Асоциацията прави къс разбор и на положението на свободния енергиен пазар към началото на януари. Предлагаме, с малко редуциране предложенията на АСЕП.

В интервала от м. септември до края на м. декември 2018 година цената на електрическата енергия на свободен пазар бележи растеж от 48% по отношение на междинната цена за предходните осем месеца на 2018 година В началото на Януари 2019 година пазарните цени на енергийната борса у нас стигнаха равнища от 145.82лв/МВтч, което принуди всички снабдители на свободен пазар да стартират договаряния за покачване на цените към крайните консуматори.

Товарът на системата е в границите на естественото за зимни условия. В системата на ЕСО към този момент има чист импорт в часовете на високо ползване на електрическа енергия, което подкрепя системата. България от чист експортьор стана чист вносител. Производствените мощности са натоварени по график. Общата консумация на електрическа енергия спада през 2018 година спрямо 2017. Няма форсажорни условия, няма стачки на производители на електрическа енергия и снабдители на първични материали за производството й, няма война, нито естествено злополучие или различен форс мажор.

Следователно, няма справедливи условия пазарната цена на енергийната борса да бележи в пъти по-високи равнища от същия интервал предходната година. Още повече, от 01.01.2019 година влезе в действие наложително предложение на производството от мощности над 4 МВт да бъде осъществено на електроенергийната борса. Това трябваше на внесе повече ликвидност на пазара. Вместо това, случи се тъкмо противоположното.

Всичко това породи голямо неодобрение и безпокойствие както в потребителите, по този начин и в търговците на електрическа енергия у нас. Проведоха се редица срещи, без никакъв прогрес за решение на описания проблем.

Като участници с дълготраен опит на пазара на електрическа енергия у нас, членовете на АСЕП предлагаме следните градивни решения и оферти за незабавни ограничения:

Спешно преразглеждане Решение № Ц-11 от 01.07.2018 на КЕВР в частта „ Количества електрическа сила, които публичният снабдител да обезпечава за покриване на потреблението на клиентите на крайните доставчици “. Съгласно Решението НЕК ЕАД, в качеството на публичен снабдител, продава електрическа сила на крайните доставчици на цена 71,71 лева./MWh, без Данък добавена стойност, в това число 2,91 лева./MWh съставния елемент за активността „ социална доставка на електрическа сила “. Количествата електрическа сила, които публичният снабдител би трябвало да обезпечава за покриване на потреблението на клиентите на крайните доставчици са 12 431 685 MWh. Тези количества са избрани на годишна база, без оглед на профил „ базов товар “, „ върхова сила “, „ нощна сила “. Няма разпределени помесечни количества. Както е известно, създадената електронерегия първо задоволява потребностите на публичния снабдител и крайните доставчици и след тях останалите количества се осъществят по свободно контрактувани цени. Липсата на планувани размери на месечна база и тяхното прогнозиране, обмисляне и съблюдаване оказва отрицателно въздейдствие върху търсенето и предлагането на свободния пазар. Спешно е належащо годишната квота в решението на КЕВР да получи помесечно систематизиране, което прецизно да бъде спазвано. Крайните доставчици би трябвало да бъдат задължени да осъществят недостигащите или непотребни количества от тези помесечни квоти на енергийната борса. Разпределянето на контролираните количеста по месеци ще даде опция на производителете на електронерегия да договарят дълготрайни контракти, каквито сега липсват и това оказва напън върху цените на пазара „ Ден напред “ на енергийната борса.

Спешно преразглеждане Решение № Ц-11 от 01.07.2018 на КЕВР за установяване цена, по която НЕК ЕАД, в качеството на публичен снабдител, продава електрическа сила на крайните доставчици. Тази цена сега, според решението, е 71,71 лева./MWh, без Данък добавена стойност. Това е еднотарифна цена. Консуматорите на електрическа енергия обаче използват неравомерно през 24 часа от денонощието, надлежно цената би трябвало да е директно пропорционална на потребелението, по-висока в дневните и по-ниска в нощните часове. АСЕП упорства решението на КЕВР да отрази и диференцира няколко ценови цени, по които НЕК ЕАД, в качеството на публичен снабдител, продава електрическа сила на крайните доставчици. При опазване настоящето решение на КЕВР всички консуматори на електрическа енергия на свободен пазар ще субсидират потребителите по контролирани цени с над 500 млн. лева Това слага в извънредно неравностойно състояние всички индустриални консуматори, защото са нормативно задължени да имат снабдител на свободен пазар и нямат опция да се трансферират на контролиран пазар.

Спешно преразглеждане прогнозната пазарна цена на КЕВР, над която се изплащат награди към ВЕИ и ВЕКП производители и преразглеждане цена „ Задължение към обществото “ , която се явява спомагателен разход за потребителите върху цената на дейната електрическа сила. Резерви за това има във ФОНД “СИГУРНОСТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА” и би разрешило понижението на цена ЗкО за интервала от 01.02.-30.06.2019 година

Премахване 5% от вноса на електрическа енергия в България . Таксата беше планувана за осиуряване на приходната част на ФСЕС, което все още не е нужна мярка заради частичните разплащания от Фонда и излизането на производителите над 4 МВт на пазара на електрическа енергия. Тази такса опонира на свободното придвижване на артикули и услуги в Европейски Съюз и както към този момент подчертахме, вносителите подкрепят електроенергийната система за обезпечаване на салдото й.

С оглед на гореописаните оферти, считаме че са налице реалистично постижими ограничения в границите на пълномощията на КЕВР да бъдат основани условия за контролиране връзките в бранш „ Електроенергетика “, които да подкрепят пазарното ценоообразуване и заслужено систематизиране на разноските с системата, заключават от АСЕП.

http://asep.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР