Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи инструментариум за

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи инструментариум за
Коментари Харесай

Разработиха инструментариум за повишаване на привлекателността на важни за България професии

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) създаде инструментариум за повишение на привлекателността на значими за България специалности.

Целта на създадените принадлежности е решение на един от главните проблеми на пазара на труда - неналичието на квалифицирана работна ръка за основни за българската стопанска система сфери като машиностроене, електроника и електротехника, опазване на здравето и други

Инструментариумът е създаден по план „ Постигане на устойчива и качествена претовареност чрез възстановяване привлекателността на специалности със едва предложение на пазара на труда в основни за развиването на българската стопанска система браншове ”. Участие при неговото създаване са взели над 80 специалиста.

Като съществени ограничения за справяне с проблемите на пазара на труда беше посочено дейното включване на работодателите в подобряването на качеството на образованието в междинните професионални гимназии и висшите учебни заведения. Представителите на бизнеса смятат, че посредством годишно осъвременяване на образователните проекти, възстановяване структурата на план-приема, увеличение на практическата употреба на просветителната система и даване на стипендии, ще съумеят да основат и развият дълготраен интерес към значимите за стопанската система специалности.

Сред факторите, влияещи върху привлекателността на специалностите и мотивацията, бяха маркирани гъвкавото работно време, близостта до работното място, заплащането, професионалното образование и тренингите, актуалността на специалността, изискванията на труд, стабилността и сигурността на заетостта, обществен авторитет на специалността и други

За да подобрят привлекателността на дефицитните специалности държавните институции, работодатели и синдикати ще би трябвало да разработят във допустимо най-кратки периоди на практика принадлежности и ограничения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР