Асоциация Хидроенергия се обяви против подготвяните промени в Закона за

...
Асоциация Хидроенергия се обяви против подготвяните промени в Закона за
Коментари Харесай

Асоциация Хидроенергия се обяви против подготвяните промени в Закона за енергетика, не спазват принципите на пазара

Асоциация Хидроенергия се разгласи срещу подготвяните промени в Закона за енергетика и въвеждането на т. наречените „ контракти за разлики “. Това изясняват в своя от организацията, която през днешния ден изпратиха до медиите. Според тях препоръчаният от депутатите нов механизъм всъщност съставлява изземване на доходи на засегнатите електропроизводители. В този смисъл, той е в безусловно несъгласие с насоките на Европейската комисия която дефинира за само възможно въвеждането на спомагателен налог върху приходите/доходите на енергийните компании. Това се прави при едновременното съблюдаване на следните два базисни правилото - Действието на сходен налог да бъде лимитирано във времето и въведеният налог да бъде безпристрастен по отношение на технологията за електропроизводство. Тоест да се ползва за всички технологии за произвеждане на електрическа сила. И двата правилото не са спазени в България, безапелационни са от асоциацията. Ето и цялата позиция на асоциацията: В последните дни се появи информация за готвен от Министерството на енергетиката план за промени в Закона за енергетиката, с които за производителите на електрическа енергия от възобновими източници се вкарва сходство на „ контракти за разлика “ – при случаите, в които борсовата цена е по-ниска от преференциалната за съответният производител, Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ ще му заплаща отплата до преференциалната цена, а в противоположния случай от производителя ще бъде изземан приход в размера над същата преференциална цена. В петък, 03.06.2022 година, законопроект с сходен смисъл беше импортиран в Народното събрание от трима народни представители. Подготвяните промени са значима законова смяна, която НЕ е обсъждана със засегнатите браншове. Във връзка с това Асоциация Хидроенергия декларира: При последната смяна на ценовото контролиране на производството на електрическа енергия от възобновими източници беше въведен механизмът на така наречен награди, при който КЕВР дефинира планирана пазарна цена и производителите получават разликата сред нея и избраната им преференциална цена. Произведената електрическа енергия се продава на свободния пазар, като рискът от промени в цените остава за сметка на производителите. Този риск е максимален за производителите на електрическа енергия от Водноелектрическа централа. С въвеждането на този модел страната одобри, че е заслужено пазарните участници да бъдат изложени на рисковете на пазара и финансовите им резултати да зависят значително от тях. Сега, когато обстановката на пазара е доста изменена и пазарните опасности работят в посока, позитивна за производителите, страната се готви да реши, че е време за въвеждане на различен механизъм. Намираме такава политика за непоследователна и несправедлива.
Както и да бъде именуван, разказаният нов механизъм всъщност съставлява изземване на доходи на засегнатите електропроизводители. В този смисъл, той е в безусловно несъгласие с насоките на Европейската комисия (), която дефинира за само възможно въвеждането на спомагателен налог върху приходите/доходите на енергийните компании, при едновременното съблюдаване на следните два базисни правилото:
Действието на сходен налог да бъде лимитирано във времето
Въведеният налог да бъде безпристрастен по отношение на технологията за електропроизводство, т.е., да се ползва за ВСИЧКИ технологии за произвеждане на електрическа сила.
Очевидно, и двата критерия НЕ са спазени в изтеклите хрумвания за законодателни промени. Описаното в допълнение облагане би засегнало единствено Водноелектрическа централа и вятърни електроцентрали и няма да се отнася за никоя от другите технологии. Убедени сме, че изключително неспазването на втория аршин ще бъде регистрирано от европейските съдилища, в случай че такива промени бъдат признати, и ще докара до нови финансови наказания за страната. В случай, че държавната власт в Република България въпреки всичко реши, че въвеждането на подобен налог е оправдано, той би трябвало да бъде натрапен на ВСИЧКИ електропроизводители в страната и да бъде избран като % от осъществената борсова цена над избран най-малко. Конкретното ни предложение би било на облагане да подлежат получените доходи над цена от 200 лв/MWh (освен в случай че преференциалната цена за съответния производител не е по-висока), като процентът на облагане бъде 80%. Това е цената, над която Министерският съвет реши да компенсира стопанските консуматори на електрическа енергия за месеците май и юни 2022 година, т.е. висшият орган на изпълнителната власт приема тази цена за пазарна, обективна и поносима). В сходство с напътствията на Европейската комисия, тази смяна следва да работи за стеснен интервал (до края на 2022 г.).
Считаме за недопустимо и необяснимо отношението на държавните институции към водноелектрическите централи, изключително в спешен интервал за енергетиката, в който силата от възобновими източници става все по-необходима. Напомняме също, че Водноелектрическа централа са единствените, които заплащат цена за употребения запас (такса за водоползване), последно обновена и надлежно доста повишена през 2021г. Целта ни като Асоциация, е да осигурим съответна пазарна среда за действие на нашите членове, както и да ги защитим от регулаторната неустойчивост, на която са подложени през последните 7-8 години, посредством нелепи промени в наредби и слагане на неуместни условия със задна дата, доста от които редовно отхвърляни от административните съдилища. Всичко изброено приказва за незадълбочено и непрофесионално отношение към спецификите на подотрасъла на Водноелектрическа централа или за опит за разпродажба на настоящи централи. С оглед на изложеното, настояваме за неотложно осъществяване на срещи с всички институции, ангажирани с регулаторната рамка за Водноелектрическа централа. На тези срещи чакаме изпълнителната власт да обясни желанията си за законодателни промени, както и да изложим причините си срещу готвените промени.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР