Асоциацация свободен енергиен пазар (АСЕП) настоява за търсене на отговорност

...
Асоциацация свободен енергиен пазар (АСЕП) настоява за търсене на отговорност
Коментари Харесай

АСЕП: Свообдната търговия и конкренцията на електроенергийния пазар на едро е погазена


Асоциацация свободен енергиен пазар (АСЕП) упорства за търсене на отговорност от Съвета на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “ за продажбите в интервала 24 юни ня борсовия екран „ Auctions” в интервала 24.06-28.06.2019 година Това се споделя в позиция на сдружението изпратена до министерство на енергетиката, БЕХ и управлението на атомната централа. Както е известно, макар сигналите търговията на 24 юни беше извършена, само че на цени под пазарните. В четвъртък парламентарната комисия по енергетика тряваше да разиска обстановката на свободния електроенергиен пазар, само че бе отсрочена поради разискването на измененията в бюджета по отношение на партийните дотации. Очаква се, че тази седмица въпреки всичко съвещание ще се организира.

Публикуваме позицията на АСЕП от 5 юли, петък, която можете да видите и на интернет страницата на организацията.

„ Свободната търговия и конкуренцията на електроенергийния пазар на едро е погазена от последнитне търговски решения на Съвета на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД за реализиция на сила по няколко дълготрайни контракта. Реализирани са базови артикули при липса на достъп на всички търговски участници за застраховане на крайните консуматори в България с електрическа енергия за интервала Юли-Ноември 2019 година В резултат на това атомната централа има пропуснати изгоди в размер на милиони лв.. Още повече, сходни дейности са неприемливи в миг на бездънен финансов недостиг в електроенергийната система. Ако продаването на електрическа енергия на занижени цени е политическо решение за усмиряване на напрежението в пазара, недодялан произвол е да се облагодетелстват единица търговски участници, ограничавайки свободния достъп на останалите до енергийния запас. Реализираните цени не могат да се дефинират на база референтна цена на КЕВР за интервала 2019 – 2020 година, защото опитът демонстрира, че регулаторът беше занижил цените през миналия регулаторен интервал с близо 27%.

АСЕП напомня, че в предишни интервали сходни непазарни търговски решения на държавни електроенергийни сдружения доведоха до наказателна процедура от Европейската комисия. Опасяваме се, че неналичието на надзор върху дейностите на тези сдружения, макар множеството сигнали от страна на секторни асоциации, ще докара до повторни следствия и налагане на наказания за неспазване на европейското конкуренто и енергийно право.

За последната седмица – 24.06-28.06.2019 година на екран “Auctions” на ЦПДД на Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД беше продаден общо 315 МВт товар за интервала (01.07.2019-20.09.2019) и (01.11.2019-30.11.2019) на седем търговски участника посредством присъединяване в инициираните от тях тръжни процедури за покупка. По-голямата част от количеството беше продадено на цени, фрапантно под пазарните – 84 лв/МВтч базов артикул.

Среднопретеглената цена за цялата осъществена сила 846 720 МВтч е 86,92 лв/МВтч, като тя варира от 84 до 96,7 лв/МВтч



За посочения интервал – 24.06-28.06.2019 година, решенията на мениджмънта на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД за осъществяване на силата на цени, доста по-ниски от пазарните равнища, са довели до пропуснати изгоди в размер на:



Ако вземем за референтна пазарна стойност най-високата цена от осъществените тръжни процедури – 96,7 лв/МВтч, която в оптималната степен се доближава до пазарните равнища – пропуснати изгоди от 8, 28 милиона лева;

Ако вземем за референтна стойност постигнатата цена за базов товар на сегмент „ Ден напред “ на БНЕБ ЕАД с ден на доставка 03.07.2019 – 195,40 Мвтч – пропуснати изгоди в размер на 73,59 млн лева

Разбира се, би трябвало да се означи обстоятелството, че високата стойност на БНЕБ за посочения ден за доставка, не може да се смята като референтна за целия интервал на действието на дълготрайните контракти. В допълнение с осъществените продажби от АЕЦ „ Козлодуй “, НЕК ЕАД подписа покупко-продажби за силата от ВЕИ по двустранни контракти за същия интервал, вместо на пазара „ Ден напред “ и това докара до обстановка на екстремално високи цени на БНЕБ ЕАД заради съсредоточаване на търсенето на сила на спот пазара.

Въпреки че пропуснатите изгоди в резултат на управителни решения не са обхванати от наказателния кодекс, те носят белег за съществуване на корупционни схеми и би трябвало да бъдат обект на прокурорска инспекция или следствие от страна на националния енергиен регулатор за съблюдаване на европейския Регламент РЕМИТ.

С оглед на по-горното, АСЕП упорства за вдишване на отговорност от управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД за взетото решение за продажба на сегмент ЦПДД за интервала 24.06-28.06.2019 година Освен че волните или неволни дейности на Съвета на шефовете са ощетили държавното сдружение с милиони левове пропуснати доходи, те ощетяват пазарните участници и ги принуждават да заплащат екстремално високи цени на спот пазара, изкривявайки търсенето и предлагането на сегмент „ ден-напред “ на БНЕБ “, закллючават от АСЕП.


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР