Асфалтът на по-голямата част от републиканската пътна мрежа при температури

...
Асфалтът на по-голямата част от републиканската пътна мрежа при температури
Коментари Харесай

Заради липса на контрол: Камиони рушат пътищата при високи температури

Асфалтът на по-голямата част от републиканската пътна мрежа при температури над 35 градуса става еластичен - признават от Агенция " Пътна инфраструктура ". Въпреки това секторите, по които се стопира придвижването на тежкотоварни камиони в горещите дни са единични.

Освен това АПИ не съумява да управлява дейно тежестта на камионите, защото датчиците които ги засичат и са част от електронните системи за събиране на такси не били калибрирани, някои от тях и не работят.

Една от най-невралгичните точки във Варна. Целият трафик от камиони и туристи за Бургас минава отсам. И не стига километричното запушване и сложния ляв завой под надолнище, ами асфалтът се е надиплил като плисирана пола.

Ивайло Желязков - Европейски център за транспортни политики: Всичките товарни коли за пристанището, всичките, които са за отмора, минават отсам и никой не се е заел с този сектор. Само вижте колите по какъв начин понижават, с цел да не стане злополука. Защото бабуните, поради разтопения асфалт и поради тежкотоварния трафик, сигурно са над половин метър.

Освен заплашителното клатене и прахосване на част от товара на камионите, превъзмогването на асфалтовото плисе крие риск и за леките коли. Затова сигналите към институциите валят непрестанно.

Ивайло Желязков: И 5 години няма кой да оправи тази рискова част.

С сходни плисета се отличава и асфалтът пред пристанището. В жегите разумно, трафикът е засилен поради жътвата и износа на зърно. Но пък е едно от дребното места, в което товарът на камионите се тегли тъкмо. И АПИ в случай че изиска, може да си вземе нужните данни за надзор. Защото излиза, че стоте сензорни кантари, инсталирани сякаш в границите на новата електронна ТОЛ система, не правят никаква работа. Част от тях към този момент били отвън строя, износени от употреба, осведомят от пресцентъра на организацията. Работещите пък не били калибрирани.

инж. Ясен Йорданов - ръководител на УС на Агенция " Пътна инфраструктура ": Смисълът на другите, за които сме давали милиони е да бъдат сертифицирани и да бъдат въведени в вярна употреба. Защото те сега генерират данни, само че тези данни не могат да бъдат употребявани за санкциониране на претрупаните коли.

Или контролът на тежкотоварните коли от всеобщ, непрестанен и от 100 точки, се прави спорадично, на инцидентен принцип единствено от 12 електронни везни от мобилните екипи на АПИ. Които от началото на годината са издали едвам 308 наказателни постановления за камиони с товар над нормите. Нищожно малко, като се има поради трафика на камиони натрапчиво забележим по автомагистралите. Където и без електронни везни могат да се открият нарушителите. Стотици като този, да вземем за пример, който е надградил истинския панер на камиона и товарът му сигурно е над допустимата гаранция от производителя на камиона. И пред ежедневните произшествия с тирове, рушенето на пътя наподобява по-малкия проблем.

Ангел Попов - Европейски център за транспортни политики: Това е ликвидиране за пътя. Претовареният автомобил е причина за пътнотранспортно произшествие с доста вреди. Дай боже да не са човешки.

Диана Русинова - Европейски център за транспортни политики: Спомняте си, скоро имаше един случай с един камион, за който имаше подозрение, че е бил претрупан на " Тракия ", близо 24 часа беше затворена автомагистралата поради този случай, когато най-вероятно гумата му се спука поради това, че е претрупана и износена.

И неналичието на ефикасен надзор на тежкотоварните камиони поради неработещите датчици би трябвало да е проблем на проверяващите органи. Защо изпълнителят на поръчката не ги е лицензирал, за какво три години откакто са инсталирани не работят?

инж. Ясен Йорданов: " Не мога да кажа към сегашния миг кой е забавил узаконяването. Това нещо, може би би трябвало да бъде тествано и проучено. Но към сегашния миг, ние сме се фокусирали в това да построяваме и да покачваме успеваемостта на системата.

И от АПИ към този момент са оповестили социална поръчка за калибрация и поддръжка на съществуващите кантари. Въпреки че на уеб страницата си от дълго време са оповестили контракт за мониторинг, експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности на електронната си тол система. Но даже и в редовност, датчиците за мерене на тегло не можели да се употребяват за надзор, а единствено за статистика - ни осведомят от АПИ. Ако това е по този начин, то ние ще сме единствените в евросъюза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР