Асеновградчани организират пореден импровизиран протест днес. Недоволството на гражданите е

...
Асеновградчани организират пореден импровизиран протест днес. Недоволството на гражданите е
Коментари Харесай

Отсичат дървета заради паркоместа в Асеновград, граждани излизат на протест днес

Асеновградчани провеждат следващ спонтанен митинг през днешния ден. Недоволството на жителите е подбудено от всеобщо изсичане на дървета на улица „ Асенова цитадела “ в града. Причината за премахването на голям брой дървесни типове там е ремонт на пътната и тротоарната настилки. До момента по тази улица, в сектора от ОУ „ Христо Ботев “ до ОДЗ „ Бако Динчо “, са отрязани общо 10 броя японска софория и липа.
В отговор на недоволстващите, от локалната власт в Асеновград показаха, че преди да стартират дейностите е направено обширно проучване. Увериха, че са отсечени единствено заболели и сухи дървета, които пречат на осъществяване на плана и не са от предпазен тип. Улица „ Асенова цитадела “ е включена в Инвестиционна стратегия 2018 година на града, а ремонтът й ще коства към 70 000 лв.. Дейностите включват изцяло преасфалтиране на 200-метрова права, замяна на тротоарна настилка и създаване на общо 26 паркоместа.
Случващото се в региона провокира бурни реакции в обществената мрежа. Група асеновградчани образуваха формален сигнал, който ще изпратят до Областна администрация-Пловдив, ДНСК, Министерство на околната среда и водите и други способени институции. В писмото си те упорстват да бъде осъществена незабавна инспекция. Твърдят, че планът не е бил импортиран за разискване и гласоподаване от Общински съвет-Асеновград, „ нито за него са били известени по някакъв метод жителите “.
В жалбата си природозащитниците разказват, че „ експертно мнение от специалисти-арбористи авансово не е търсено “, както и не е планувано на местата на отсечените дървета да бъдат засадени нови. Искането на алармиращите за казуса е да бъде направена екологична оценка и експертиза, от страна на страната, за резултатът, до който ще докара премахването на дървесните типове, върху околната среда и качеството на въздуха в региона. Хората желаят на мястото на отсечените дървета да бъдат засадени нови.
Асеновградчани показват позицията си, че оформянето на корени и кастренето на клони в Асеновград „ не е в съгласие с специалисти в тази област и се стига до осакатяване на дървета, които след това не могат да се възстановят “. И още – хората упорстват по поетия ангажимент за засаждане на нови фиданки, да бъде проследено развиването на младите дървета и да се поставят съответни грижи за тях, като навреме се възобновяват и изсъхнали, изчезнали или счупени такива. В края на жалбата си, жителите показват, че директно виновните лица следва да бъдат „ посочени и персонално глобени “
За да изразят недоволството си от протичащото се асеновградчани се събират на митинг пред постройката на общината през днешния ден (29.11.18 г.) в 09:00 ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР