Асен Василев пак отърва кожата. Софийската градска прокуратура е прекратила

...
Асен Василев пак отърва кожата. Софийската градска прокуратура е прекратила
Коментари Харесай

Василев пак отърва кожата, прекратиха дело срещу него

Асен Василев отново отърва кожата. Софийската градска прокуратура е прекратила следствието против финансовия министър формирано по сигнал на шефа на “Инса ойл ” Георги Самуилов. Той твърдеше, че Василев го е притискал да влияе на депутата от Движение за права и свободи и глобен за корупция по “Магнитски ” Делян Пеевски. Самуилов съобщи, че наказания е трябвало да има и за Бойко Борисов.

Сигналът до прокуратурата беше подаден през март предходната година по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Василев беше също финансов министър. Прекратяването на следствието, което се е случило през август тази година, е ревизирано и доказано от Софийската апелативна прокуратура.

В сигнала си, Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 година с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев изискал Самуилов да остане в кабинета му

Там му споделил да съобщи на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После против “Инса ойл ” зачестили инспекциите от митническите управляващи, Национална агенция за приходите и Държавния запас.

В прессъобщение от компанията показаха отвращение, че в свое изявление Асен Василев ги е показал като една от фирмите, които са били забъркани в основаването на суматоха измежду потребителите по отношение на цената на горивата в края на февруари.

За това, че прокуратурата е образувала следствие, се разбра от думите тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. Той ояви, че тогавашният основен прокурор Иван Гешев е разпределил сигнала на Самуилов с резолюция “да се образува досъдебно произвеждане ”. Той не е оставил на наблюдаващия прокурор да направи лична преценка.

Разследването е водено за длъжностно закононарушение, осъществено от министър

Прокуратурата е открила, че в действителност “Инса ойл ” е била обект на доста инспекции. Данъчни проверки били направени също и на Самуилов, както и на някогашната му брачна половинка. Нито една от проверките обаче не е открила нарушавания. Асен Василев е разпитан по делото. Той отхвърля да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също по този начин в следствието въобще не е открито, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава диря. Тъй като и от “Легия антимафия ” бил подаден сигнал за такава среща, за която знаел и президентският консултант Пламен Узунов, той също бил разпитан по делото, само че отрекъл да има такова нещо.

Прокуратурата приема, че даже да е имало такава среща и Василев да е споделил това, за което се оплаква Самуилов, това не е напън. А интензивните инспекции против “Инса ойл ”, са правени в интервал на рецесия с горивата, освен това освен против “Инса ойл ”, само че и против други търговски сдружения.

Източник: Дневник

Още вести четете в Крими&Темида 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР