Асен Личев е роден в София през 1952 г. Завършва

...
Асен Личев е роден в София през 1952 г. Завършва
Коментари Харесай

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

Асен Личев е роден в София през 1952 година Завършва Минногеоложкия институт, компетентност инженерна геология и хидрогеология. С 40-годишен стаж по специалността. До 1980 година взе участие в плановете на Автомагистрала " Хемус " и бент. " Литаково ". 10 години в " Нипроруда " проектира хвостохранилища. С дълга кариера в Министерство на околната среда и водите от 1992 година до пенсионирането си през 2017 година Започва като младши експерт по запазване на подземните води и доближава до началник на Дирекция " Управление на водите ". Последния ден като екоминистър в оставка в кабинета " Борисов 2 " Ивелина Василева небрежно го пенсионира и дирекцията дълго остана без началник.

- Г-н Личев, казвате, че е цинично в ХХІ век да има воден режим до язовир. При незапомнената суша обаче какво можеше да се направи в Перник?

- Цинично е, когато язовир за питейна вода е източен законно за пръв път от 2000 година насам, откогато работи Законът за водите. Цинично е в ХХI век да лишиш хората от жизненоважна услуга от публичен интерес. Спомням си 1994 година, когато софиянци гледахме тъжно празния бент. " Искър " - най-големия в България, и се мъчехме измежду лято на воден режим. Някой да беше отговорен? Случаят си отпътува. По мотив оправданията с " незапомнена суша ", ще изтъквам зам.-директора на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Нинов, че " водните запаси за 2019 година още не са валидирани и не може да се направи легална преценка за характера й ". Суша има, само че тя не е казус, споделя професорът. Затова разумно е това да не е главната причина за пресушаването на бент. " Студена ". Други фактори са изиграли сериозна роля. За страдание обаче не мога да встъпвам в тематиката, защото съм притеглен като очевидец по делото за Перник от Специализираната прокуратура и съм подписал, че не мога да разясня обстоятелства и условия, които са предмет на следствието.

- Така ли се затваря устата на най-вещия специалист в бранша?

- Това са ваши догатки.

- Ще спасят ли Перник ограниченията на държавното управление?

- Какво разбрахте вие самата за мегахолдинга " ВиК "? Знаете ли какви са му функционалностите, структурата му? Освен едно малко и нищо незначещо известие, че по смисъла на Търговския закон това е фирма-майка " ВиК " София холдинг ", която управлява държавните ВиК сдружения и такива с държавно присъединяване, които са нейни дъщерни компании. Нещо друго да чухте?

- Че в него ще налеят 1 милрд. лева

- Хвърлено число, което на никое място не се вижда, няма финансово-икономическа аргументация. 1 милиарда, които ще дойдат от прибирането на активите на съществуващите " ВиК " -дружества. Не мога да разясня, до момента в който не схвана какво ще прави този холдинг. Не виждам обаче къде е ролята на общинските и частните " ВиК " компании, които сега са оператори в доста територии, в това число " Софийска вода ", която е оператор на София-град и част от София-област. Единствената използвана сега мярка е построяването на 14-километровия тръбопровод. Вместо толкоз да умуват всякакви общински препоръки, всякакви политици, да се доверят на специалистите, които са предложили този план. Колкото повече се бавят, толкоз по-голям е рискът от филантропична злополука за перничани. Перник просто не може да чака. Защото и през днешния ден, като отворих картата за снежната завивка на синоптиците, видях, че във водосборната област на река Струма във Витоша има незначителна снежна завивка и тя не може да изпълни язовира. Краткосрочните и по-дългосрочни прогнози приказват за суха и по-топла зима и Перник може да разчита единствено на внасянето на вода от други поречия. На картата се вижда, че на Рила и Пирин има най-вече снежни ресурси, гарантиращи източника на спомагателна вода, която да премине през софийски водоснабдителни уреди, най-малко до пролетното снеготопене, когато може да се запълни " Студена ".

- Колко бързо може да се прокара подобен тръбопровод?

- Като хидролог не съм движимост по тези механически въпроси. Но не виждам проблем да се прокарат 13,5 км тръби от Мало Бучино до водопроводната мрежа на Перник, като се има поради скоростта на строителството на автомагистрали и на газопроводи в България.

- Кои други градове са застрашени от безводие? Сигнализирахте за Сливен, само че се чува за Шумен, Ловеч, Ботевград, Ихтиман...

- Нека не изправяме на нокти хората, а да се концентрираме върху основните язовири от стратегическа позиция, които водоснабдяват най-големи групи с питейна вода. Това са бент. " Искър ", " Бели Искър ", " Среченска бара ", " Христо Смирненски ", " Йовковци ", " Тича ", " Камчия ", " Ясна поляна ", " Асеновец ", " Боровец ", " Студена " и " Дяково ". Те са публично-държавна благосъстоятелност и неслучайно се намират в Приложение 1 към Закона за водите. Водите в тях се ръководят посредством месечен график от министъра на околната среда и водите, а положението им може да се наблюдава в уеб страницата на Министерство на околната среда и водите. В момента информацията, въпреки суха и обща, демонстрира следното: Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери са както следва: за питейно-битово водоснабдяване - 64,1% от общия им размер. Мен обаче това не ме задоволява, по тази причина се обръщам към достоверната информация за положението на язовирите към 1 януари, която се съдържа в месечния график за януари 2020 година, одобрен от екоминистъра. В нея са дадени общият, наличният и потребният размер към 1 януари. Оттам заключвам, че има данни за евентуална рецесия в Сливен, в случай че през средата на март няма задоволително снежни ресурси във водосбора на бент. " Асеновец ". Защото потребният размер на язовира е единствено 6,8 млн. куб. м при общ размер 28,2 млн. куб. м, а нужната вода за обикновено водоснабдяване е 1,5 на месец. Тогава или ще се вкара по-облекчен режим, в случай че няма приток, или ще се стигне и до по-драстични ограничения, само че това зависи от природата.

- Какви са данните за бент. " Студена "?

- По информация от " ВиК " в Перник през днешния ден (вчера-бел.ред.) там водата е с 14 хиляди куб. м по-малко от сряда и до формалния мъртъв размер остават 1,45 млн. куб. м. Това при променливата ежедневна консумация на вода от 18-19 хиляди куб. м дневно значи, че мъртвият размер на язовира ще бъде доближат до 56-57 дни - средата на март. Т.е. държавното управление няма никакво време и обещаните 45-50 дни за новата връзка би трябвало да се осъществят доста бързо. А тъй като най-стратегическите язовири се ръководят от екоминистъра, първата стъпка, която той може да предприеме, в случай че види, че някой от останалите язовири навлиза в сериозен размер, е в точния момент, а не както в Перник, да вкара възбрана за други водоползватели, които не са за питейно и битово водоснабдяване.

- При това световно стопляне, застрашена ли е България от водни рецесии?

- Вместо да мислим за апокалипсис, по-добре да се подготвим превантивно, с цел да посрещнем двете крайности - суша или наводняване. В подтекста на това пръв приоритет на ВиК компаниите е понижаване на загубите във водопреносните мрежи, въпреки че тази мярката е " след дъжд - качулка ", само че все в миналото би трябвало да стартира.

- Нали властта наля милиарди от Европейски Съюз и бюджета във ВиК мрежата? Защо течовете не понижиха?

- Наляха, и резултатът какъв е? Вижте какво сподели КЕВР за загубите във ВиК-Перник - че вместо хипотетичните или плануваните 64,9 или и 64,7%, те били 75%. Само ефикасното оползотворяване на наличните запаси е гаранция, че в околните 50 години в България няма да има воден стрес. Не мога да схвана и за какво ръководещите не помнят, че по северната ни граница тече най-голямата европейска река, потреблението на водите на която е занемарено, в това число и за енергийни потребности. Този воден запас е 5-6 пъти по-голям, в сравнение с вътрешните реки в България. Използването на тези води може да промени Северна България. Приоритет би трябвало да е строителството на бент. " Черни Осъм ", който ще отстрани един път вечно годишни режими на най-голяма група наранени българи - в областите Плевен и Ловеч.

- Ходили сте в Израел на обмяна на опит. Как те трансфораха пустинята в парадайс, а у нас се приказва, че сме трансформирали парадайса в пустиня?

- Това последното факсимиле за България, популярност богу, не е правилно още, макар груповите старания да го създадем. За страдание, израелският опит у нас е неупотребим, тъй като там водомерите са на улицата и никой не ги краде и манипулира. У нас към този момент това не е допустимо, да не приказваме за всеобща процедура да се краде вода без водомер. В Израел боготворят капката и загубите на вода са под 10% - у нас загубите на питейна вода са 60%, а тук-там и доста повече. В Израел са схванали, че водата не е елементарна комерсиална стока, а завещание за идните генерации, която би трябвало да се съхранява и опазва. У нас водата е елементарна спекулация сега. Например " черните " кутии и " черни " каси на партиите са ВиК сдруженията, " Напоителни системи " и други сходни структури.

- Като приказваме за екополитика, какви министри доминираха в Министерство на околната среда и водите. С какво ще запомним Нено Димов, какво очаквате от Ревизоро?

- Много прекрасен въпрос. Нено Димов ще го запомня, че с подписа си разреши " законно " източване на язовир за питейно водоснабдяване. Ще го запомня с думите на адвокатката му, че не разбирал от равнищата за водите или от други специфики, които го упрекват, че не е следил. С думите му, че " Екологията е непотребна, а научните съвещания за климатичните промени са машинация. " С изявлението му: " Софиянци сте по-чувствителни към въздуха, тъй като живеете по-добре ". Всички тези мемоари ще бъдат ароматизирани с боклуците на Ндрангетата, разхвърляни из цялата " Швейцария на Балканите ". За финансовото бъдеще на Ревизоро съм доста спокоен. След като: първо - се разведе със брачната половинка си; второ - трансферира сметките на децата си; трето - си остави 1000 лева в картата и седне в министерското кресло, тогава даже и да го арестуват и осъдят, няма какво да му вземат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР