Артистични спомени“ е озаглавена изложбата на големия български фотограф Божидар

...
Артистични спомени“ е озаглавена изложбата на големия български фотограф Божидар
Коментари Харесай

„Артистични спомени“ на Божидар Марков представят звездите на Народния театър

" Артистични мемоари “ е озаглавена изложбата на огромния български фотограф Божидар Марков, отдадена на 20-е му години зад кулисите, в репетиционните и в салона на Народния спектакъл.

 

Експозицията ще бъде открита на 7 март в галерията на Министерството на културата „ Средец “. Финансовата заслуга за културното събитие е на мецената и колекционер на картини Николай Младжов.

 

Онези, което към този момент са имали опция да видят 63-те незабравими фотоси дефинират изложбата като „ магична “. Божидар Марков е съумял да хване с обектива си неуловимото – запаметяващи се моменти, прелитащи страсти, даже придихания от едни от най-прочутите, касови спектакли в театъра, цветен калейдоскоп от историята във снимки на първата ни сцена.

 

Сред звездите във фотохрониката на магьосника на обектива са Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин и Деян Ангелови, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли…

Божидар Марков снима за Народния спектакъл „ Иван Вазов “ от 2002 година

 

Резултат от тази епохална фотолетопис са два албума и три изложения, свързани със 100-годишнината на институцията, както и с реставрацията и позлатата на обособени детайли.

 

Необичайното в тази ситуация е, че Божидар Марков показва единствено театрална снимка, род, който изисква освен бърза реакция, усет и положително око, ами и създаване на персонални връзки с актьорите, с цел да му се доверят.

 

Майсторът на обектива има в кариерата си 16 номинации на Академията за мода за „ Златна игла “ в региона на стилната снимка, златна статуетка за фешън снимка „ Едит Паф “, премия от Френското фотографско съдружие за театрална снимка.

 

„ Изложените в изложба „ Средец “ фотографии са специфични, освен тъй като демонстрират отлитащите мигове при живото другарство на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, само че и тъй като съхраняват моментите на креативно прояснение и улавят ритъма и духа на театралното зрелище. Това е изключително значимо и скъпо, тъй като, както е известно, изкуството на театъра в своята същина е изкуство на живата и непосредствена връзка сред сцена и зала, само че също по този начин и изкуство на мига. Всяка вечер публиката е друга и взаимоотношението на актьорите с нея е неповторимо. Няма две идентични представления. Магията се случва всяка вечер.

Ако се вгледате в лицата на тези фотографии, ще видите освен неповторими портрети, само че и забележителни моменти на истина за живота и за творчеството “, споделя Божидар Марков.

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР