Артист, композитор и автор на песни, пионер в електронната музика

...
Артист, композитор и автор на песни, пионер в електронната музика
Коментари Харесай

ИСТОРИЯТА ЗАД ЗВУКОВИЯ ДИЗАЙН С ЖАН-МИШЕЛ ЖАР: ФИЛМЪТ

Артист, композитор и създател на песни, пионер в електронната музика и фен на технологиите, Жан-Мишел Жар работи взаимно с Renault за създаване на най-хубавото допустимо звуково преживяване в автомобила за новите транспортни средства на марката. Един от първите му планове е основаването – взаимно с Ircam и екипите по звуков дизайн на Групата, на два вида тон за електрическите и хибридните модели на Renault: VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), сигнален външен сигнал при ниска скорост, предопределен за пешеходците, и звуков привет при влизане в автомобила.

Документалният филм „ Историята зад звуковия дизайн “ надниква зад кулисите на свършената работа и демонстрира приноса на Жан-Мишел Жар като актьор и инженер. Филмът хвърля светлина върху необикновено човешко премеждие и изяснява многото аспекти, свързани със звуковия дизайн – от първия план до представянето на тези звуци със Scenic E-Tech electric на Международното автомобилно ревю в Мюнхен през 2023 година



Историята зад звуковия дизайн с Жан-Мишел Жар: филмът

Звукът на мотора, на знаците, на звуковите известия на екрана или даже аудио възпроизвеждането в кокпита - към този момент няколко десетилетия Renault интегрира рестриктивните мерки на звуковия дизайн в създаването на своите коли. Това е разумно за марка, която има вяра, че софтуерните нововъведения би трябвало да имат „ добавена човешка стойност “. Подход, който служи на клиентите и обществото.

„ Вече повече от 30 години Renault е отдадена на концепцията да прави „ коли за живота “. В нашите гени е заложено да се грижим за клиентите и да им сътворяваме най-хубавата звукова среда. “

Фабрис Камболив, Главен изпълнителен шеф на Renault

Да се обградиш с най-хубавото

Темата за звуковия дизайн намира ново поле за приложение с появяването на първите електрически коли. При отсъствието на звук от мотора по какъв начин да се „ изобрети “ този звук? През 2010 година – с концептуалния автомобил DeZir, Renault предлага „ VSP тон “ (съкращение от Vehicle Sound for Pedestrians, сигнален външен сигнал при ниска скорост, предопределен за пешеходците), който скоро се изявява на улицата със ZOE.

Създаването на този тон, както и на всички останали като звуков привет при влизане в автомобила, крие огромни провокации за марка като Renault: звуковият дизайн се слага в услуга на сигурността и екологията на звука за по-хармоничен живот в града, само че също по този начин предлага топло и човешко преживяване на борда в духа на марката. Технологията хуманизира връзката сред лидера и транспортното средство.

За да реализират това, екипите по звуков дизайн на Renault работят дълготрайно с сътрудници като Ircam (Институт за проучвания и акустична/музикална съгласуваност, Париж) и композитора Андреа Чера. Списък, който неотдавна включва и Жан-Мишел Жар.

Завладяващо аудио преживяване

Целта на Жар е да помогне на Renault да създаде допустимо най-хубавото аудио преживяване на борда на новите коли, напълно електрически или хибридни. Завладяващо, въздействащо върху сетивата и извънредно качествено преживяване, с цел да ви накара да се чувствате като че ли сте в своята всекидневна. Например посредством създаване на музикална среда, предлагана от мултимедийната система, включваща „ подкаст “ режим, предопределен за този вид източник. Идеята е също по този начин да се сътвори – посредством нов VSP тон и нова приветстваща поредност, съчувствен звуков автограф, който показва най-много подвижност вместо скорост и мощ.

Тази среща сред света на звука на Жан-Мишел Жар и света на електрическите коли на Renault е опция за марката да утвърди своята еднаквост в нова сфера, която до момента е била малко изследвана и употребена.

*Източник: www.renault.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР