Артинсталациите Фестивал на светлините ще преобразят откритите пространства на различни

...
Артинсталациите Фестивал на светлините ще преобразят откритите пространства на различни
Коментари Харесай

Знакови сгради оживяват във Фестивал на светлините

Артинсталациите „ Фестивал на светлините ” ще преобразят откритите пространства на разнообразни места в Пловдив за Деня на Европа на 9 и 10 май от 21.30 часа. Някои от най-красивите здания в града оживяват с 3D мапинг спектакли. Това са постройката на Общината на площад „ Стефан Стамболов ”, разнообразни места в Цар-Симеоновата градина, водната каскада на стълбите на „ Каменица ” и Римския стадион.

Шестте арт проекции ще пречупят постоянно настоящата тематика за мира през античната история на „ Града на седемте тепета “ и богатото международно културно завещание, като преплетат минало и настояще. През 2017 и 2018 година Денят на Европа бе маркиран в София с огромни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена изложба (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София.

„ Фестивал на светлините “ гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „ Пловдив 2019 “ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. За 15-годишната си история той трансформира едни от най-популярните исторически забележителности, монументи, улици и площади в някои от най-големите международни столици, в големи светлинни съоръжения.

Как се роди Денят на Европа

Това е празник на Европейския съюз и мира на остарелия континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа. На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората международна война, той приканва за сливане на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР