Артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в

...
Артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в
Коментари Харесай

Хипертонията - тихият убиец“ на съвременното общество

Артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно нараснало. Тя визира голям брой хора, изключително в развитите страни. Това съобщи пред News.bg лекар Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков ".

За страдание в огромна степен това заболяване остава неоткрито, защото хората не мислят за него и рядко си мерят кръвното налягане без субективни недоволства. Обикновено приказваме за артериална хипертония, когато неколкократно измерим кръвно над 140 на 90 у дома. Тогава е добре да се консултирате с нашият доктор, уточни той. Обикновено след консултация се организират разнообразни проучвания като: лаборатория, ЕКГ, холтер ЕКГ с Рива Рочи, ехокардиография, след което може да се откри дали пациентът има артериална хипертония или не, изясни лекар Христов и разясни, че има няколко типа артериална хипертония - първична и вторична. " За страдание, при първична артериална хипертония или есенциална не са открити точните механизми за провокирането й. Смята се, че това са група гени или е резултат на обща периферна или съдова устойчивост ", изясни още кардиохирургат. Хипертонията е основен рисков фактор за развиването на редица тежки болести като инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна непълнота, аневризма на артериите, периферна артериална болест и хронично бъбречно заболяване. Повечето от пациентите, или 95% от тях, по думите му, са наранени от есенциална хипертония. При останалите 5% тя е резултат от бъбречно заболяване, ендокринни проблеми, като да вземем за пример синдром на Кушинг, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, Често аргументите за вторична хипертония включват затлъстяване, сънна апнея, бременност, коарктация на аортата и избрани медикаменти, отпускани с рецепта, билкови лекувания и незаконна дрога. Важно е да се означи, че може да имаме изолирано систолна артериална хипертония и диастолна, акцентира кардиохирургът. Доктор Тихомир Христов изясни, че рисковите фактори са разнородни. Като тук се включват фактори на околната среда и заобикалящата ни екосистема. Заболявания като захарна болест, наднормено тегло или затлъстяване, дислипидемия или нарушавания в обмяната на холестерола и неговите фракциите. Съществена роля играят и злоупотребата с алкохол, изключително концентрат, и тютюнопушене. Друг рисков фактор за отключване на артериална хипертония играе заседналият метод на живот, нарасналият дневен банкет на готварска сол, нездравословно хранене, нервозен стрес и напрежение.

В развитите и мощно индустриализирани страни е доста високо застъпена артериалната хипертония като заболяване - при над 20% от популацията, разкри още Христов. Тя може да е разследване от консумирането на некачествена храна, както и на това, че се храним с незадоволително количество плодове и зеленчуци, за сметка на нараствания банкет на нездравословна храна. Най-честите признаци, които водят пациента при доктор включват: появяващото се заран главоболие, изключително в тилната област, световъртеж, звук в ушите, болки в гърдите или сърцетуптене. Често при доста виско кръвно налягане може да се следи кръвоизлив в окото и епистаксис.

В началото според от степента на хипертонията може да се опитва лекуване с смяна на метода на живот, както и банкет на разнообразни билки и хомеопатия. Ако артериалната хипертония не се овладее, се минава към медикаментозно лекуване, съобщи още лекар Христов. В доста случаи се касае за пациенти с наднормено тегло, с неточности в своя диетичен режим, прекалено употребяващи алкохол, хронично недоспали. Друг проблем на развитите страни е стресът, изясни кардиохирургът. Затова се предлага смяна на хранителния режим, отбягване на напрежението, понижаване на тежестта като най-оптимално, по мнението му, е пациентите да отслабнат до показател на телесна маса от 20 до 25. Обикновено при млади пациенти, след понижаване на килограмите, артериалната хипертония изчезва, сподели лекар Христов. Хипертонията може да се управлява и би трябвало да се управлява, тъй като нарасналото налягане затруднява работата на сърцето, посочи кардиохирургът и акцентира, че на доста места в здравната литература я назовават " тихия палач ", тъй като постепенно еволюира и последователно поврежда дребните артерии в човешкото тяло. Повишавайки съдовото противодействие се завърта един кръг - колкото по-високо е кръвното, толкоз повече се повреждат дребните артерии и те в допълнение усилват кръвното налягане, съобщи лекар Тихомир Христов. Системно нелекуваната артериална хипертония води до инфаркт или инсулт, предизвести той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР