Аронията е малък плодов храст, който е известен с големите

...
Аронията е малък плодов храст, който е известен с големите
Коментари Харесай

Как да запазим арония за зимата

Аронията е дребен плодов шубрак, който е прочут с огромните си добиви от плодове и с многото си изгоди за здравето. Плодовете на аронията имат необикновен усет, тъй че не е изключително прелестно да ги ядете пресни. Поради това потреблението на директната им консумация не е доста постоянно срещана. Ядат се като заряд за пайове, сладко от арония и желе от арония, с прибавяне постоянно на други плодове. Ястия единствено с арония са доста редки.

Методи за предпазване на плодовете на аронията

За дълготрайно предпазване плодовете на аронията се събират преди измръзване, би трябвало да сте сигурни, че са узрели и елементарно се отстраняват от клоните. Ако сте събрали огромна годишна продукция, тогава част от нея може да бъде изсушена, част може да бъде замразена или консервирана. Всички вероятни познати способи на консервиране - тинктури, вино от арония, сок от арония, сосове, могат да бъдат употребявани за аронията.

Замразяване на арония

Този способ е по-удобен, няма да ви отнеме доста време. За да извършите това събраните плодове би трябвало да се измият и почистят от листата и клоните, след което да се изсушат от непотребната влага. Готовите плодове се подреждат в дребни пластмасови кутии и се слагат във фризера. Желателно е порцията да не е прекомерно огромна, до към 200-300 грама. Това ще ги направи по-удобни за потребление. Когато извадите от фризера замразени плодове, не поставяйте останалите ви назад във вътре. Може да си приготвите компот, сок или желе с тях.

Сушене на арония

Ако имате доста плодове арония, сушенето е най-хубавият вид за предпазване. По-добре е да сушите аронията благодарение на домакинска електрическа сушилня или във фурна. Температурата на сушене на арония би трябвало да е до 60 градуса.

Можете да изсушите плодовете по натурален метод върху вестник или лист за печене, като в това време помещението би трябвало да се проветрява. Важно е да разбърквате плодовете постоянно, с цел да избегнете растежа на мухъл. Изсушените плодове не би трябвало да прилепват към ръцете ви. Този способ ще отнеме доста време и старания. След изсушаване е належащо да се отстранят черните плодове, защото няма изгода от тях.

Сушените плодове арония се съхраняват най-добре в стъклени или пластмасови съдове с компактно прилепващи капаци. Това е належащо, с цел да не попадне влагата в тях. Бурканите със сухи плодове би трябвало да се съхраняват в килер, където светлината не прониква. Може да се съхранява и в дребни платнени торбички или хартиени торби. Срокът на валидност е до 2 години.

Консервиране на арония

 Вино от арония

Аронията постоянно се употребява за подготвяне на конфитюри и мармалади. Можете да добавите несъмнено количество плодове в други конфитюри, с цел да му придадете хубав богат цвят. Компотът от арония се подготвя по общоприетият метод, само че е малко употребен способ за консервиране на арония.

Универсален метод за предпазване на арония, с цел да се запазят всички потребни свойства на плодовете, е да се направи вино. Съхранява се доста дълго време, има хубав рубинен цвят и прелестен усет. Основното е, че съдържа всички лечебни свойства на аронията. Този способ ще разгледаме настрана в публикацията домашно вино от арония.

Сладко от арония

Трябват арония плодове - 1 кг, вода 1.5 чаши и гранулирана захар - 1.2 кг. Слагаме измитите плодове в тенджера, заливаме с вода и ги слагаме на огъня под похлупак до цялостно омекване. След това претриваме през решето. Връщаме плодовото пюре в тенджерата, прибавяме захар и варим до подготвеност.

Мармалад от арония

 Сладко от арония Снимка: Кристиан Александров

Въпреки всички стипчиви и стягащи свойства на аронията мармаладът излиза доста сладостен и благоуханен. За рецептата имаме потребност от: арония - 1-1.2 кг, 400 мл вода и 600 г захар. Слагаме плодовете в тенджера с вода на междинен огън. Загряваме наличието и варим, до момента в който плодовете омекнат. След това претриваме през решето, получавайки плодово пюре към 600 година Сега захарта се изсипва в пюрето (1: 1) и още веднъж се поставя на котлона. Тази маса се готви до втвърдяване. След това би трябвало да приготвите тава, върху което ще разстиламе мармалада. Трябва да я навлажнете с ледена вода и едвам по-късно да разнесете гъстата маса върху нея. С нож разпределете отмерено масата и я изсушете естествено.

Пестил от арония

Арония - 10 с.л., гранулирана захар - 5 с.л. и 2 белтъка.

Изсипете плодовете в железна тава и намачкайте. Поръсете с гранулирана захар, покрийте с похлупак и поставете във фурна, авансово загрята до към 160°C. Препоръчва се потреблението на стъклен похлупак, с цел да се улесни " надничането ". Щом в тавата се пусне задоволително сок, разбъркайте масата, с цел да се разпредели по-добре и разтвори захарта. След това сместа придобива сходен на желе тип, претрива се през решето и се оставя да изстине.

Добавете суровите белтъци към към този момент не горещата маса и разбийте, до момента в който масата побелее. Сега би трябвало да се изсуши. Пригответе термоустойчив стъклен съд го напълнете на 1/3. Загряваме фурната до 80°C, слагаме съдовете и гледаме пестила, с цел да не изсъхне. След постигане на мечтаното положение на първия пласт, идната част се слага от горната страна. Правим същото с останалата трета от масата. Когато всички пластове са подготвени, съдът се покрива с бяла хартия и по-късно похлупак. Съхранявайте лакомството на хладно и изсъхнало място.

Желе от арония

 Мармалад от арония Снимка: Sevdalina Irikova

Трябват 1 кг арония, 700 г захар и 0.5 л вода.

Изплакваме плодовете и ги слагаме в купа, заливайки с нагрята вода. Слагаме на котлона да заври, до момента в който плодовете изцяло омекнат. След това филтрираме плодовата маса и я изстискваме с марля или памучен плат. Добавете захарта към бульона и сложете на печката на слаб огън. За 15 минути масата се вари, след което още горещият бульон се излива в стерилизирани буркани и се покрива с марля. Когато желето изстине, бурканите се покриват с пергаментова хартия и се връзват компактно.

Смляна арония със захар

Ако желаете да съхраните плодовете без термична обработка, може да пробвате този способ. Аронията се прекарва през месомелачка или блендер, след което се смесва със захар в същото или малко по-малко количество. Разбъркайте тази маса още веднъж в блендера, сложете я в дребни горещи стерилни буркани и я затворете компактно с капаци. Такива заготовки могат да стоят дълго време в маза или на всяко хладно мрачно място.

 Сок от арония Снимка: Диана Костова

Сок от арония

Аронията изплакваме, по-късно намачкваме и я поръсваме леко със захар. Така плодовете се оставят няколко часа, можете да го оставите за една нощ. На сутринта изстискайте сока от плодовете, напълнете в бутилки и стерилизирайте.

Стафиди и сироп от арония

Друго положително решение за съхранението на аронията за зимата е да извършите стафиди. Ще ви трябват 1.5 кг плодове, 1 кг захар, 2 чаши вода и 1 чаена лъжичка лимонена киселина.

На първо място, е належащо от вода и захар да се свари сироп, след което плодовете и лимонената киселина се потапят в него и варенето продължава 20 минути. След избраното време плодовете се изваждат, трансферират се в гевгир и се охлаждат. След като целия сироп се източи, би трябвало да поставите плодовете върху пергаментна хартия, която се разстила върху лист за печене.

 Стафиди от арония Снимка: Мариела Христова

Както при стандартното сушене бъдещите стафиди би трябвало да се разбъркват от време на време, като не престават да изсъхват в продължение на 3-4 дни. Веднага щом доближат мечтаното положение, се изсипват в хартиена торбичка или стъклен буркан, затрупан с плат.

Останалият сироп можете да съхраните в стерилни буркани. Тогава през зимата ще можете да извършите вкусна плодова напитка посредством разреждане с вода или да овкусите сладкиши, желета и ошав или можете просто да подсладите чаша чай с лъжичка от него.

Съхранение на арония в маза

И най-после, още един елементарен способ за предпазване на арония за зимата, учреден на нормалното окачване като грозде. В маза, таван или сходно място окачваме гроздове от арония на въже, тъй че да не се допират един до различен.

За да запазите всички преимущества на аронията, е значимо вярно да я подготвите за предпазване през зимата. Познаването на свойствата на тези плодове също се смята за доста значимо. Защото несъразмерната приложимост може да докара до нежелани последици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР