Армията е похарчила 1,6%, което е под минималния праг от

...
Армията е похарчила 1,6%, което е под минималния праг от
Коментари Харесай

Доклад на НАТО: Румъния е отделила 2,5% за армията си, но само на хартия

" Армията е похарчила 1,6%, което е под минималния предел от 1,73 на 100, изискван от НАТО ", показва медията, като цитира отчет на НАТО за разноските на съдружниците, основан на статистически данни на организацията, събрани до февруари тази година.

От 2017 година насам Министерството на националната защита на Румъния получава два % от Брутният вътрешен продукт, само че единствено през 2020 година е съумяло да похарчи всичко.

От миналогодишния бюджет над 21% от парите са отишли за стратегии за въоръжаване - малко над прага, изискван от Алианса, само че надалеч от източни страни като Полша да вземем за пример, която има над 53%, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция.

" Румънската войска имаше доста високи разноски за личен състав, съвсем 60 на 100 от бюджета. След това държавното управление си взе назад една пета от отпуснатите пари и някои стратегии за съоръжение бяха анулирани или отсрочени ", изясняват от Министерството на националната защита на Румъния за националната телевизия ТеВеРе (TVR).

" Имаме огромен проблем, даже можем да приказваме за национално изменничество, само че никой не прави нищо, с цел да го поправя. Ако възникне проблем, армията има пехотни муниции за няколко дни. Подчертавам, няколко дни. От четири или даже пет години се сигнализира за потребността от ресурси от муниции от 7,62 до 155 (милиметра - бел.ред.), само че никой не прави нищо. Моето мнение е, че изключително в подтекста на войната в Украйна тези от армията не би трябвало да харчат единствено 2,5 % от Брутният вътрешен продукт, а би трябвало да изискат удвояването му. На 31 декември 2023 година хазната на Министерството на националната защита трябваше да остане празна ", разяснява военният анализатор Аурел Казаку, представен от вестник " Адевърул ".

Той отбелязва, че в случай че румънската войска разполага с съвременна техника, това би имало мощен възпиращ резултат.

" По принцип, в случай че покажеш, че няма с какво да се биеш, възможен зложелател, в тази ситуация руснакът, се замисля. Хората може да кажат, че се харчат доста пари за системи, които не се употребяват, само че това не е правилно. Вие харчите пари, с цел да спечелите успокоение. С съвременни въоръжения и най-съвременни защитни средства потокът от младежи за зачисляване ще бъде естествен, а не " докаран принудително ", както е в този момент ", отбелязва специалистът.

Според него оборудването с съвременни оръжейни системи носи стопански напредък.

" Обикновено сходни контракти за въоръжаване плануват клаузи, съгласно които индустриални субекти от Румъния вземат участие в индустриалната активност. Това значи, че парите се връщат в страната. След това тези субекти се занимават с поддръжка или произвеждане ", прецизира Аурел Казаку.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР