Армин Лашет е подложен на натиск да подаде оставка, след

...
Армин Лашет е подложен на натиск да подаде оставка, след
Коментари Харесай

Наследникът на Меркел се вкопчи в партийния пост

Армин Лашет е подложен на напън да подаде оставка, откакто консерваторите му изгубиха от социалдемократите на изборите в Германия, което в допълнение усложни кандидатурата му за образуване на последващо държавно управление след пагубния избор, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Консервативният съюз на ХДС/ХСС понесе най-лошата загуба в следвоенна Германия с резултат от 24,1%, след СДП на Олаф Шолц с 25,7%.

Но Лашет, вярата на консервативния блок да наследи ветерана канцлер Ангела Меркел, настоя, че неговата партия въпреки всичко ще се опита да построи ръководеща коалиция и е подготвена за договаряния със Зелените и демократичната Свободна демократическа партия за вероятно партньорство. Въпреки че призна, че „ не може да бъде удовлетворен от този резултат “, Лашет също по този начин съобщи, че „ никоя партия “ - даже социалдемократите - не може да претендира за мандат за ръководство от резултатите от гласуването в неделя.

Но апелите Лашет да признае провалянето си и да подаде оставка стават все по-силни, даже в личната му партия.

" Загубихте. Моля, проявете малко нюх. Предотвратете още повече вреди за #CDU и подайте оставка ", написа в Twitter Елен Демут, член на ХДС в Народното събрание на Рейнланд-Пфалц.

" Загубихме изборите. Точка ", написа и Тилман Кубан, началник на младежкото крило на ХДС.

Маркус Мюндлейн, ръководител на младежкото крило на партията в провинция Саксония, прикани за „ същинско ново начало “, което съгласно него може „ да бъде сполучливо единствено в случай че нашият водач и претендент за канцлер Армин Лашет подаде оставка “.

Бурна сесия се чака по-късно през днешния ден, когато новоизбраните депутати от ХДС и баварските съдружници ХСС заседават дружно за първи път след гласуването.

Избран за ръководител на ХДС през януари, Лашет беше известно време любимец за правоприемник на Ангела Меркел. Но рейтингите на партията му започнаха да се намаляват, когато той извърши поредност от гафове, в това число когато бе сниман от камерата да се смее на назад във времето по време на тържествена респект към жертвите на наводненията.

Резултатът от неделя е първият път, когато ХДС и ХСС, преобладаваща мощ в немската политика след Втората международна война, означават под 30 % на общите избори.

Вотът дефинира и редица от тежката артилерия на ХДС да изгубят директните си мандати, в това число икономическият министър Петер Алтмайер, министърът на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер и земеделският министър Юлия Клокнер.

Бившият изборен регион на Меркел на брега на Балтийско море в Германия, който тя държеше от 1990 година, отиде при едва прочут член на СДП.

Официални данни демонстрират, че някогашни правилни гласоподаватели на ХДС са изоставили партията, най-много в интерес на СДП и Зелените. Но партията също загуби позиции от крайнодясната Алтернатива за Германия в някогашната Източна Германия.

Икономическият министър Петер Алтмайер назова представянето " смазващо проваляне " за ХДС, като призна, че партията е " изгубила доста гласоподаватели ".

Маихаел Кречмер, държавният министър председател на Саксония, съобщи пред телевизионния оператор MDR в понеделник, че не вижда явен мандат ХДС да се опита да образува държавно управление.

В изследване за медийната група Funke в понеделник 70% от интервюираните декларират, че считат, че Лашет би трябвало да подаде оставка. Дори измежду поддръжниците на ХДС тази цифра е 51 %.

А в друго изследване след изборите за „ Шпигел “, 63 % декларират, че считат, че Шолц би трябвало да бъде идващият канцлер на Германия, като единствено 24 % поддържат Лашет.

Бернд Алтусман, водачът на ХДС в Долна Саксония, предложи партията " смирено и с почитание да одобри волята на гласоподавателите ".

Но Лашет е показвал и преди, че не се отхвърля елементарно - да вземем за пример когато победи Маркус Зьодер, началник на ХСС, с цел да бъде разгласен за претендент за канцлер на консервативния блок. „ Шпигел “ отбелязва способността му да " устоя до дъно " против съперниците си, като ги изморява.

Попитан в телевизионно изявление преди изборите дали счита, че постоянно е подценяван, Лашет отговори, че „ мнозина сигурно са с неправилна преценка “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР