Армейското командване на Нигер в четвъртък обяви подкрепата си за

...
Армейското командване на Нигер в четвъртък обяви подкрепата си за
Коментари Харесай

Армията подкрепи преврата в Нигер, пред парламента се веят руски знамена

Армейското командване на Нигер в четвъртък разгласи поддръжката си за, заявявайки, че целта им е да се избегне дестабилизирането на страната, предава Ройтерс.

Стотици поддръжници на преврата се събраха пред Националното заседание в столицата Ниамей, свирейки проармейска музика под облачно небе, след мощни утринни дъждове.

Някои развяваха съветски флагове и скандираха антифренски лозунги , следвайки възходяща вълна от възмущение към някогашната колониална мощ Франция и нейното въздействие в региона на Сахел.
 Видяха Пригожин на форума Русия-Африка
Видяха Пригожин на форума Русия-Африка

Неофициален канал на " Вагнер " пое отговорност за преврата в Нигер

Армията, в изказване, подписано от нейния началник-щаб, съобщи, че е " решила да се придържа към... декларацията ", направена от бойците, които оповестиха в телевизионно послание късно вечерта,

Армията трябваше да " резервира физическата целокупност " на президента и фамилията му и да избегне " смъртоносна борба... която може да провокира кървава баня и да засегне сигурността на популацията ", се прибавя в изказването

Хунтите в прилежащите страни Мали и Буркина Фасо се сближиха с Русия , откогато поеха ръководството, надлежно през 2020 година и 2022 година, и прекъснаха връзките си с обичайните западни съдружници.
 Организация на обединените нации приключва мироопазващата си задача в Мали, Съединени американски щати упрекват
Организация на обединените нации приключва мироопазващата си задача в Мали, Съединени американски щати упрекват " Вагнер "

Започва планово евакуиране на миротворците до 31 декември тази година

Откакто връзките с техните военни държавни управления се утежниха, което докара до евакуиране на задгранични войски, ролята на Нигер стана все по-важна за западните сили, помагащи в битката с религиозното принуждение в района. Франция реалокира войски в Нигер от Мали предходната година.

По-рано, когато западни чиновници обявиха, че обстановката към опита за прелом в Нигер е неразбираем, президентът Базум и външният министър Хасуми Масуду приканиха демократичните сили в страната да се опълчват на завземането на властта.

Това означи седмия прелом в Западна и Централна Африка от 2020 година

В обособени мнения в четвъртък Африканският съюз и Германия осъдиха преврата и приканиха за освобождението на Базум.
 Блинкън упорства за освобождението на президента на Нигер
Блинкън упорства за освобождението на президента на Нигер

Армията завзе президентския замък, затвори границите и наложи комендантски час
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР