Арменският премиер Никол Пашинян заяви в интервю, публикувано снощи, че

...
Арменският премиер Никол Пашинян заяви в интервю, публикувано снощи, че
Коментари Харесай

Премиерът на Армения: Не сме съюзник на Русия във войната срещу Украйна

Арменският министър председател Никол Пашинян съобщи в изявление, оповестено нощес, че неговата страна не е съдружник на Русия във войната ѝ против Украйна и акцентира, че арменските планове за военно съдействие не са ориентирани против нито една страна, съобщи Ройтерс.

Пашинян също по този начин изрази вяра, че съседът и дълготраен противник на Армения - Азербайджан, ще остане зает със сключването на дълготраен кротичък контракт, макар изказванията на азербайджанския президент по отношение на демаркацията на границите.

През последните 30 години Армения и Азербайджан водиха две огромни войни поради Карабах, напомня Ройтерс. Регионът от дълго време е приет за част от Азербайджан и през септември предходната година азербайджанските войски си осигуриха цялостен надзор над него.

През последните месеци Пашинян съобщи, че Армения не може да разчита повече на Русия за обезпечаване на отбранителните си потребности, защото страната му не е получила нужната помощ от Москва, предава Българска телеграфна агенция.

В мненията си за английския вестник " Дейли телеграф " Пашинян уточни, че е споделил през цялото време на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, че Армения не може да застане паралелно с Москва като съдружник.

" Казах, че в обстановката в Украйна ние не сме съдружник на Русия. И това е действителността ", съобщи Пашинян пред вестника.

" Но желая също по този начин да ви кажа, че със Съединени американски щати или с Франция, или с други сътрудници, нашето съдействие в региона на сигурността не е ориентирано против другия ни сътрудник в бранша на сигурността ", добави арменският министър председател

По думите му Армения подхожда към взаимоотношенията в своите съюзи в региона на сигурността, " като оптимално транспарантно приказва с нашите сътрудници за общите им ползи ".

Пашинян сподели още, че Армения няма желание да обмисля участие в НАТО и че това " не е въпрос, който ние сме обсъждали или обсъждаме ". Той обаче повтори, че Армения обмисля дали да остане в ръководената от Русия Организация на контракта за групова сигурност.

Относно вероятностите за реализиране на дълготрайно спокойно съглашение с Азербайджан, Пашинян съобщи, че " главната архитектура " на съглашението е била реализирана предходната година " и в края на предходната година ни се струваше, че най-сетне сме доста покрай окончателния текст на съглашението ".

Азербайджанският президент Илхам Алиев, обаче, който бе избран отново предходната седмица, в свое изявление през януари съобщи, че войските му няма да се изтеглят от граничните региони, показва Ройтерс. Той също по този начин отхвърли потреблението на карти от руската ера в договарянията, защото съгласно него през предишния век на Армения са били направени териториални отстъпки.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР