Армения предложи пакт за ненападение на Азербайджан. Арменският премиер Никол

...
Армения предложи пакт за ненападение на Азербайджан. Арменският премиер Никол
Коментари Харесай

Армения предложи пакт за ненападение на Азербайджан

Армения предложи пакт за ненападение на Азербайджан. Арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че е предложил на Азербайджан двете страни да подпишат пакт за ненападение в очакване на сключването на всеобхватно спокойно съглашение сред кавказките страни, врагове от десетилетия.

Ние представихме на Азербайджан предложение за основаване на механизъм за съвместен надзор

на въоръженията и сключване на пакт за ненападение, в случай че подписването на спокойно съглашение се забави “, сподели Пашинян в тирада във връзка Деня на армията в Армения.

Той също по този начин сподели, че Армения – дълготраен съдружник на Русия, която изрази опасения от азербайджански военни дейности против нейна територия – би трябвало да преразгледа ограниченията си за сигурност.

„ Трябва да преразгледаме нашето стратегическо мислене в областта на сигурността. И да разнообразим нашите интернационалните връзки в тази сфера “, сподели Пашинян.

Ние сме подготвени да закупим нови и съвременни оръжия

и през последните години държавното управление подписа контракти за доставка на оръжия на стойност милиарди долари “, добави той.

Азербайджан отхвърли да има териториални искания към Армения

и изключи нов спор с някогашния си колега-Съветска република. Пашинян и азербайджанският президент Илхам Алиев преди този момент споделиха, че спокойно съглашение е можело да бъде подписано до края на предходната година. Но мирните договаряния с интернационално ходатайство до момента не са довели до пробив.

Миналият месец Армения и Азербайджан размениха военнопленници, което е първа стъпка към нормализиране на връзките. Европейският съюз, Съединените щати, както и районните сили Турция и Русия похвалиха този ход като „ пробив “. Размяната на пандизчии породи очаквания за обновяване на договарянията лице в лице сред Пашинян и Алиев.

Алиев изпрати войски в Карабах на 19 септември

и след единствено един ден борби арменските сепаратисти. Които направляваха района в продължение на три десетилетия – се предадоха и се съгласиха да се реинтегрират с Баку. Но през декември сепаратисткият водач Самвел Шахраманян сподели в Ереван, че предходният му декрет, нареждащ разпускането на сепаратистките институции, не е годен.

Почти цялото етническо арменско население – повече от 100 000 души – избяга от Карабах за Армения след завладяването на Баку, което провокира бежанска рецесия. Победата на Азербайджан през септември бележи края на териториалния спор, който от дълго време се смяташе за неразгадаем.

 

Източник: / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР