Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан, ако

...
Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан, ако
Коментари Харесай

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Армения е подготвена да подпише спокойно съглашение с Азербайджан, в случай че Баку покаже същата политическа воля, и има предпочитание да реализира прогрес в нормализиране на връзките с Турция.

Това оповестява в събота " Ройтерс ", като цитира заместник-министъра на външните работи Вахан Костанян. 

Припомняме, че Ереван и Баку обявиха през декември, че желаят да реализират спокойно съглашение след десетилетия на разногласия, само че към момента не е подписано съглашение.

Въпросът, пораждащ най-голямо разделяне,  Силите на Баку си възвърнаха планинския регион през септември след години на етнически арменски надзор.
 Армения подготвена да подпише мирния контракт, оставя Азербайджан да реши
Армения подготвена да подпише мирния контракт, оставя Азербайджан да реши

Това съобщи министър председателят на Армения Никол Пашинян в изявление за The Telegraph

Костанян сподели, че Армения има политическа воля за нормализиране на връзките с Азербайджан въз основа на правила, авансово контрактувани от двете страни.

" Това е въпрос на политическа воля и водачество ", сподели той в изявление за Ройтерс по време на дипломатическия конгрес в Анталия в Турция.

Той сподели, че Ереван е посочил нужната политическа воля, в това число на диалозите в петък сред външните министри на Армения и Турция, главният покровител на Баку.

" Ако азербайджанската страна в действителност е заинтригувана от мир, ние просто би трябвало да се съгласим да сложим контрактуваните правила от водачите и да ги подпишем ", сподели той.

Сред нерешените въпроси е неналичието на единодушие по отношение на общата им граница, като всяка страна държи дребни области, заобиколени от територията на другата.

Костанян сподели, че двете страни би трябвало да признаят взаимно териториалната целокупност и суверенитета си и обърна внимание на проекта на Ереван " Кръстопът за мир " за отваряне на n информационни линии в района, с цел да подкрепи районната непоклатимост.

Няма неотложен коментар от Баку по неговото изказване.

Припомняме, че в края на февруари стана ясно, че - пет месеца откакто Азербайджан си върна района. 

Азербайджан е все по-враждебен към външното присъединяване в посредничеството на съглашение, като президентът Илхам Алиев упрекна Съединените щати, че заплашват връзките, като застават на страната на Армения.

Армения и Азербайджан първо влязоха във война за отделилия се район Нагорни Карабах през 1988 година След десетилетия на омраза през септември Азербайджан си върна Карабах, следен от етническото арменско болшинство от 90-те години на предишния век, макар че беше интернационално приет като част от Азербайджан.
 Азербайджан бил де факто в мир с Армения
Азербайджан бил де факто в мир с Армения

Ситуацията на границата сред двете страни е спокойна през последните няколко месеца

Офанзивата накара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР