Арктическият регион скоро може да се превърне в арена на

...
Арктическият регион скоро може да се превърне в арена на
Коментари Харесай

В Арктика се проведе репетиция за възможно морско сражение между НАТО и Русия

Арктическият район скоро може да се трансформира в сцена на военни дейности сред НАТО и Русия. Силите на Алианса и съветският флот направиха подготовка за подобен конфликт предходната седмица. Това е заключението на Дейвид Акс в публикация за американското списание Forbes.
Силите на НАТО и съветският флот организираха едновременни учения в Арктика предходната седмица, като по този метод, по думите на създателя, е извършена подготовка на морската борба сред НАТО и Русия.
В ученията на алианса участваха кораби на Военноморски сили на Канада, Норвегия и Германия, изтребител F-35 на норвежките Военновъздушни сили и бомбардировачите B-1 Lancer на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Те бяха съсредоточени край западното крайбрежие на Норвегия, където изпълняваха задания по електронна война и заличаване на противокорабни ракети на симулиран зложелател.
В същото време съветският ракетен крайцер " Маршал Устинов ", " криейки се във фиордите край североизточното крайбрежие на Норвегия ", дебнеше ударни противников подводници.
Авторът на публикацията е уверен, че ученията на НАТО „ Динамична защита “ показват способността на НАТО да устоя на мощни съветски кораби.
Авторът допуска, че при положение на конфликт сред силите на НАТО и съветски крайцер, канадската фрегата " Халифакс " трябвало да прикрие дребните ракетни кораби " Щайл " и " Буря " на норвежкия флот от съветските противокорабни ракети. За тази цел тя трябвало да се приближи задоволително покрай руснаците (150 километра), с цел да нанесе удар по техните противокорабни ракети. Самата фрегата също можела да нанесе удар по „ Маршал Устинов ” с осем противокорабни ракети „ Харпун “ с обхват от 150 километра.
„ При ракетни борби сред кораби противоположните военноморски групи ще отвръщат с противокорабни ракети в опит да смъкват приближаващи ракети. Печели групата, която се пази и по едно и също време смазва отбраната на врага ” – написа Forbes.
„ Участващите в ученията бомбардировачи B-1 биха могли да ударят крайцера със своите противокорабни ракети, а F-35 ще ги прикрие от въздуха “ - прибавя създателят.
Учението „ Динамична защита “ показва по какъв начин НАТО може да противодейства на съветските кораби, като ангажира военноморски и въздушни сили, комбинирайки отбранителни и нападателни оръжия – обобщава изданието.
Заслужава да се означи, че плануваното от НАТО условно морско стълкновение с съветските сили в реалност ще се организира по напълно друг сюжет и с изцяло разнообразни съставни елементи.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР