Аржентинците питат светец-покровител на труда за работа с избори зад ъгъла

...
Аржентинците се наредиха на опашка в изключително студена зимна сутрин
Коментари Харесай

Аржентинците се наредиха на опашка в изключително студена зимна сутрин като част от годишното поклонение до римокатолически храм за светеца покровител на труда

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 7 август 2023 г., 16:08 ч. Избори, които ще определят партийните кандидати за президентската надпревара през октомври. Но много от онези, които бяха на опашката в светилището на Свети Кайетано, нямаха особен оптимизъм, че нещата ще се променят, независимо кой излезе начело.

Рубен Гомес каза, че не е успя да намери постоянна работа, откакто загуби работата си в кланица преди две години.

„Бях добре до пандемията“, каза той и добави, че сега трябва да върши случайна работа, за да оцелее.

С предстоящите избори Гомес се оплака, че „който и да влезе, нещата ще бъдат по-лоши“. Що се отнася до него, „те всички са еднакви.“

Министърът на икономиката Серхио Маса ще бъде кандидатът за президент на лявоцентристката управляваща коалиция . Кметът на Буенос Айрес Орасио Родригес Ларета и бившият министър на сигурността Патриша Булрич се изправят срещу основната опозиционна коалиция. Но популисткият десен кандидат, Хавиер Милей, спечели популярност тази година на фона на общото недоволство от икономическите проблеми на Аржентина.

Ектор Блас Гарсия също беше на опашката, за да поиска Св. . Кайетано за работа.

„Останах без работа преди три години и трябва да работя“, каза Блас Гарсия, който беше съкратен от отдел за авточасти фабрика по време на пандемията от COVID-19. „Нещата са много трудни в момента по отношение на заетостта с всичко, което се случва в тази страна.“

опашка от верни, опъната в продължение на няколко блока, чакащи своя ред за влезте в църквата Сан Кайетано в столицата на Аржентина, за да присъствате на литургия и да благодарите на светеца-покровител на пшеницата, просперитета и труда.

Празникът на Св. Кайетано, италиански свещеник, починал през 16-ти век, резонира в Аржентина, която страда от години на икономическо неразположение, включително годишна инфлация, която сега е над 100%, безмилостно тласкайки цените все по-високо и по-високо.

Даниел Вилалба, баща на шест деца, който стоеше на опашката, държейки две малки статуи на Свети Кайетано, каза, че растящите разходи за храна означават, че семейството му често трябва да пропуска вечерята.

„Наистина е трудно“, каза той. „Понякога просто няма достатъчно (за ядене) през нощта.“

На литургия, отслужена пред църквата, архиепископът на Буенос Айрес Хорхе Гарсия Куерва направи остро споменаване за растящите цени и колко трудно е да свържеш двата края дори за тези, които имат работа.

„Каквото слагаш в джоба си, проклетата инфлация го изяжда, ”, каза архиепископът.

Много от онези, които бяха на опашката, казаха, че са били там, за да изпълнят обещание, което са дали на Свети Кайетано.

„Тук съм, за да благодаря, защото преди три години дойдох, започнах да вярвам и си намерих работа. До ден днешен продължавам да съм благодарен“, каза Ернан Нюел, електротехник.

Нюел също изрази отвращение към политиците в страната.

„Това, което оставят след себе си, е бедствие… ужасна бедност“, каза той. „Не искам да гласувам за никого. Жалко е това, което преживяваме.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР