Аржентина, ОАЕ, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия ще се

...
Аржентина, ОАЕ, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия ще се
Коментари Харесай

Шест нови страни влизат в БРИКС

Аржентина, ОАЕ, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия ще се причислят към БРИКС от 1 януари 2024 година Това разгласи президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса на конференция след 15-ата среща на върха на БРИКС.

" Решихме да поканим Република Аржентина, Арабска република Египет, Федерална демократична република Етиопия, Федерална демократична република Етиопия, Ислямска република Иран, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да станат пълноправни членове на БРИКС. Членството ще влезе в действие от 1 януари 2024 година ", съобщи южноафриканският водач.

БРИКС няма да се ограничи единствено с една фаза на разширение, сподели още Рамапоса.

" Петте страни от БРИКС реализираха единодушие по управителните правила, стандартите, критериите и процедурите за процеса на разширение на БРИКС. Постигнахме консенсус по първата фаза на процеса на разширение, която ще бъде последвана от други етапи на разширение на асоциацията ", сподели той.

Рамапоса акцентира, че БРИКС е " партньорство на равноправни страни, които имат разнообразни гледни точки, само че обща визия за основаване на по-добър свят ".

Повече от 20 страни са подали заявки за присъединение към БРИКС. Наред с евентуалните нови членове измежду тях са Алжир и Индонезия. Както по-рано заяви кореспондентът на бразилската UOL Джамил Шад, един от главните критерии за избор на новите членове на групата е бил географският фактор, който би трябвало да обезпечи районен баланс в асоциацията.

Срещата на върха на БРИКС се организира в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано южноафриканският министър на външните работи и съдействието Наледи Пандор съобщи, че водачите на БРИКС са постигнали единодушие по документ, очертаващ правилата на приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 страни са подали заявки за присъединение към БРИКС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР