Аржентина е новият световен шампион по футбол. Южноамериканците надвиха досегашния

...
Аржентина е новият световен шампион по футбол. Южноамериканците надвиха досегашния
Коментари Харесай

Аржентина изстрада третата световна титла

Аржентина е новият международен първенец по футбол. Южноамериканците надделяха досегашния отличник Франция с 4:2 след дузпи. В постоянното време мачът приключи 2:2, в продълженията – 3:3.

Това е втори следващ мач – бижу – на международни финали сред противниците. Преди четири години на осминафинал в Казан Франция завоюва с 4:3.

Аржентина направи извънредно първо полувреме, като не разреши на международните първенци даже удар във вратата. Южноамериканците стигнаха и до два чисти гола задатък, с помощта на Лионел Меси и Анхел ди Мария. Ди Мария беше спънат от Усман Дембеле за дузпа и Меси я вкара за 1:0 в 23-ата минута. Така той стана първият футболист в историята с голове във всяка фаза на международни шампионати. Попадението беше шесто за него в шампионата.

В 36-ата минута превъзходна контра на аржентинците докара до второ попадение. Петима футболисти играха с по едно допиране, като на върха се оказа Ди Мария – 2:0.

Дидие Дешан реагира с двойна промяна – извади Дембеле и Жиру и вместо тях пусна Маркус Тюрам и Коло Муани. Това раздвижи играта на сините, само че те отново бяха по-слабият тим.
Мбапе изравни с два гола за две минути
През второто полувреме Ди Мария се измори и Лионел Скалони направи много отбранителна промяна. Той пусна в игра Маркос Акуня. Това на оказа помощ на европейците – Франция насочи първия си прецизен удар чак в 68-ата минута. И до 80-ата не изглеждаше като тим, който може да вкара гол. После обаче Отаменди изпусна Муани и го фаулира за дузпа. Мбапе я осъществя за 1:2. Минута по-късно след превъзходно двойно подаване с Муани Мбапе се разписа за 2:2. Така той събра седем гола на Мондиал 2022.

По сходен метод Нидерландия стигна отново до 2:2 на четвъртфинала против Аржентина. Тогава лалетата вкараха два гола в последните 10 минути с двата си точни удара и се стигна до дузпи, които южноамериканците завоюваха.

Подемът в играта на петлите докара до напън, само че южноамериканците устояха. В добавеното време най-сетне се откри късмет за Меси. Той стреля тъкмо, само че Лорис избави.  Така се стигна до продължения.

В първото противниците бяха по-предпазливи. И двата отбора обаче имаха по една добра опция в първите 15 минути, само че не се възползваха.
Меси и Мбапе вкараха и в продълженията
Второто стартира с две офанзиви на Аржентина и при втората стана 3:2. Отново превъзходна композиция с по едно допиране изведе резервата Лаутаро Мартинес на отлична позиция. Той стреля, Лорис избави, само че Меси вкара при добавката. ВАР ревизира ситуацията за засада, само че такава нямаше. Така Меси се изравни по голове с Мбапе на тези финали.

Отговорът на Мбапе обаче не закъсня. В 116-ата минута той стреля, топката се отби в ръката за бранител и реферът даде трета дузпа. Голмайсторът още веднъж на сбърка от бялата точка – 3:3. При това той вкара на същото място, на което вкара и първата дузпа. Така Мбапе оформи и хеттрика си. Той стана едвам вторият състезател в историята с сходно достижение. Другият е сър Джеф Хърст за Англия против Германия през 1966 година

Many congratulations to Mbappe, whatever happens. I've had a great run!

— Sir Geoff Hurst (@TheGeoffHurst)

 

В 118-ата минута Муани беше оставен самичък в наказателното поле, само че стреля в навън. В третата минута на добавеното време Муани се озова самичък против Емилиано Мартинес, само че вратарят избави. Секунди по-късно Лаутаро Мартинес пък беше самичък в наказателното поле на петлите, само че би в навън.
Франция се издъни при дузпите
При дузпите Мбапе извърши първи, Мартинес уцели ъгъла, само че не съумя да избави. Меси по-късно вкара за 1:1. Мартинес избави второто осъществяване – това на Коман – освен това с глава. Резервата Паоло Дибала направи 2:1 за южноамериканците. Чуамени би неопределено третата дузпа за петлите, след което Леандро Паредес направи 3:1. Муани стреля с все мощ в центъра за 2:3, само че Мунтиел не изпусна за 2:4 и донесе купата на Аржентина.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР