Аржентина, чийто президент Хавиер Милей по-рано заяви, че общият южноамерикански

...
Аржентина, чийто президент Хавиер Милей по-рано заяви, че общият южноамерикански
Коментари Харесай

Борел: Аржентина сега е по-благосклонна към търговското споразумение между ЕС и Меркосур

Аржентина, чийто президент Хавиер Милей по-рано съобщи, че общият южноамерикански пазар Меркосур не служи за нищо, в този момент наподобява е по-склонна южноамериканският митнически съюз да подпише съглашение за свободна търговия с Европейския съюз. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от Ройтерс и БНР.

Търговски специалисти означават, че прозорецът с благоприятни условия за реализиране на договорката сред Европейски Съюз и Меркосур се затваря и утвърждението ѝ от Европейския парламент е изправено пред трудността на изборите в Европа през тази година.

Сделката беше контрактувана за първи път през 2019 година, само че по-късно беше отсрочена заради европейски претенции за отбрана на околната среда.

" Аржентина през днешния ден наподобява по-склонна да реализира съглашение ", съобщи в сряда Борел по време на събитие в Лисабон.

В края на ноември предходната година организация Блумбърг заяви, че Европейският съюз и най-големите стопански системи на Южна Америка са по-близо от всеки път до подписване на огромното комерсиално съглашение, подготвяно повече от две десетилетия, като водачите и от двата района са оптимистично настроени, че могат да реализират дълго чаканата договорка в скоро време.

Споразумението сред Европейски Съюз и Меркосур — митнически съюз, формиран от Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай — ще сътвори интегриран пазар от 780 милиона консуматори, което го прави най-голямото съглашение в историята на европейския блок и една от най-големите в света покупко-продажби за свободна търговия.

Това ще спести на европейските експортьори към 4 милиарда евро (около 4,4 милиарда долара) от импортни цени, като в същото време ще обезпечи връзки с снабдители на сериозни материали за развиването на зелени и цифрови технологии.

За Южна Америка това съглашение пък дава обещание да способства за промишленостите, търсещи уголемен достъп до европейските пазари и селскостопанския бранш, който към този момент дефинира статуса на района като водещ експортьор на говеждо, соеви зърна, кафе и други артикули.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР