Археолози в Норвегия откриха рунически камък, който според тях е

...
Археолози в Норвегия откриха рунически камък, който според тях е
Коментари Харесай

Норвежки археолози откриха най-стария рунически камък

Археолози в Норвегия откриха рунически камък, който съгласно тях е най-старият в света , оповестява Асошиейтед прес. По думите им надписите са на възраст до 2000 години и датират от най-ранните дни на енигматичната история на руническата книжовност.

Плоският, квадратен блок от кафеникав пясъчник има издълбани драсканици, които може да са най-ранният образец за думи, записани в писмена форма в Скандинавия. Музеят за история на културата в Осло уточни, че това находката е измежду най-старите рунически надписи, намирани в миналото и най-старият датиран рунически камък в света.

Това може да е един от първите опити за потребление на руни в Норвегия и Скандинавия върху камък, съобщи пред Кристел Зилмер, професор в университета в Осло.

По-стари руни са открити върху други предмети, само че не и върху камък. Най-ранната руническа находка е върху костен гребен, открит в Дания.

Руническият камък беше открит през есента на 2021 година по време на разкопки на гроб покрай Тирифьорд, западно от Осло, в район, прочут с няколко монументални археологически находки. Предмети в ямата за кремация, изгорени кости и въглен, демонстрират, че руните евентуално са били изписани сред 1 и 250 година сл. Хр.

По думите на проф. Зилмер е било нужно време да се проучва и датира камъка и за това откритието е оповестено чак в този момент.

Рунният камък ще бъде изложен за един месец, започвайки от 21 януари, в Музея за история на културата, който има най-голямата сбирка от исторически артефакти в Норвегия, от каменната епоха до съвремието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР