Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според

...
Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според
Коментари Харесай

Археолози откриха табло за резултата при древна игра с топка на маите в Чичен Ица

Археолози в Мексико са разкрили детайлно резбован камък, който съгласно тях е бил употребен като табло за резултата при пелота - игра с топка, практикувана от маите преди стотици години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Кръглата каменна плоча е открита в археологическия обект Чичен Ица и се счита, че е на възраст минимум 1200 години. В центъра са изобразени двама играчи с обилни покривала за глава, заобиколени от йероглифен надпис. В момента специалистите проучват писмеността, с цел да разшифроват възможното ѝ значение.

Камъкът с тегло 40 кг е открит от археоложката Лизбет Беатрис Мендикут Перес в архитектурен комплекс, прочут като „ Каса колорада “. Това е най-добре непокътнатата от постройките, заобикалящи основния площад в предколумбовия град Чичен Ица. Експертите считат, че камъкът е украсявал арката на входа на комплекса в края на 800-те или началото на 900-те години.

Камъкът е открит с лицето надолу на половин метър подземен, където се допуска, че е паднал при сриването на арката. Националният институт по антропология и история на Мексико изясни, че 40-килограмовият камък съставлява скъпа и необикновена находка. „ Рядко се намира йероглифна книжовност на този обект на маите, а още по-рядко - цялостен текст. Това не се е случвало от 11 години “, споделя археологът Франсиско Перес Руис.

Екип от експерти по иконография, управителен от Сантяго Собрино Фернандес, разпознава двете централни фигури като играчи на пелота, единият от които носи декорация за глава с пера, а другият - за който се допуска, че е неговият съперник - носи по този начин наречения „ змийски тюрбан “. Мъжът със змиите, които се плъзгат към главата му, наподобява също носи и защитната екипировка, присъща за играчите на пелота. Пелота е отборна игра, която се играе с тежка гумена топка на особено игрище. Смята се, че тя е на към 3000 години и се е играла в цяла Мезоамерика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР