Археолози се натъкнаха на изключителна находка в Египет. Изследователите са

...
Археолози се натъкнаха на изключителна находка в Египет. Изследователите са
Коментари Харесай

Изключителна находка: В Египет откриха 30 мумии

Археолози се натъкнаха на изключителна находка в Египет. Изследователите са разкрили 30 мумии на друга вързаст, за които се допуска, че са живели преди повече от 2000 години. Някои от тях са на възрастни хора с артрит, деца и новородено бебе. Археолозите са разкрили входа на фамилната гробница край Асуан в Египет. Те считат, че античните представители на един цялостен жанр са погребвали околните си там в продължение на епохи.

Според Патриция Пиачентини, професор от университета в Милано, египтолог и началник на разкопките, погребенията най-вероятно са осъществени в отрязъка от време сред Птолемеевия и римския интервал - от първи век преди Христа до втори или трети век след Христа.

Некропол е една от 300-те гробници, открити от археолозите към мавзолея на Ага Хан, който се намира на върха на дребен рид край р. Нил. Но до момента в който по-голяма част от тях са открити подземен или са вкопани в скалисти хълмове, тази е неповторима с това, че се намира в по-голяма надземна конструкция. Заради това се счита, че тя е била употребена за жертвоприношения на бога на плодородието Хнум, който бил уважаван в този регион.

В гробницата са открити още ритуални предмети и украшения.

Някои от мумиите, измежду които и на дете, са били извънредно добре непокътнати. Други не са били в толкоз положително положение, защото превръзките, с които се увиват, са били плячкосани от локални крадци.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР