Археолози са открили най-ранните пещерни рисунки в Южна Америка в

...
Археолози са открили най-ранните пещерни рисунки в Южна Америка в
Коментари Харесай

Откриха най-древните пещерни рисунки в Южна Америка

Археолози са разкрили най-ранните пещерни рисунки в Южна Америка в аржентинска Патагония. Рисунките датират от преди 8200 години, написа Reuters.

895-те рисунки са били открити от аржентински и чилийски археолози в пещерата Huenul 1, скално леговище от 630 квадратни метра, ситуирано в провинция Неукен, на към 1100 километра югозападно от столицата Буенос Айрес.

" Успяхме да датираме четири черни шарки на пениформи, които са били нарисувани с въглен. Те се оказаха най-ранните директни датировки на пещерни рисунки в Южна Америка “, сподели доктор Гуадалупе Ромеро Вилануева, създател на проучването, оповестено в списанието Science Advances.

Аржентинският археолог сподели още, че откритието демонстрира, че производството на пещерно изкуство е почнало в пещерата Huenul преди към 8000 години и че практиката да се рисува съответният модел, следен в пещерата, е била поддържана за интервал от минимум 3000 години.

Откритието дава доказателство за артистичните качества и културното предаване на обществата на ловци-събирачи, които са обитавали района по време на междинния холоцен, интервал от преди почти 7000 до 5000 години, и разкрива социоекологичната резистентност на климата, както и служи като средство за връзка сред разпръснати популации.

" Вярваме, че тези изображения са част от мобилните групи ловци-събирачи, които са окупирали тази пещера и пустинните среди на Северна Патагония, на климатичните провокации на интервал на рискова суша, настъпил през междинния холоцен ", изясни Ромеро Вилануева, откривател в Националния съвет за научни и механически проучвания на Аржентина.

Вилануева сподели, че има други места в Южна Америка, които биха могли да имат по-стари пещерни рисунки, само че които имат единствено относителна датировка, като аржентинската Куева де лас Манос, с пещерни рисунки, датиращи от преди 9500 години
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР