Археолози проучват терена във вътрешността на бившия карловски храм Куршум

...
Археолози проучват терена във вътрешността на бившия карловски храм Куршум
Коментари Харесай

Търсят под Куршум джамия знаци от древните траки

Археолози изследват терена навътре в някогашния карловски храм Куршум джамия, екипът от Националния археологически институт и музей към този момент направи надзорен сондаж като разкри пласт с дълбочина от към 25 сантиметра. Обследването се реализира под управлението на проф. Маргарита Ваклинова. То ще продължи до края на тази седмица. Финансирането на разкопките е напълно от община Карлово. Това заяви Антон Минев, заместник-кмет на община Карлово.

Това е третият стадий от археологическите изследвания към и вътре в храма. Той ще завърши до края на седмицата. Проучването се реализира по отношение на желание на община Карлово да устрои в паметната постройка от 15-ти век културен център с експозиция на артефакти от Стремската котловина. Но още преди да стартират разкопките археолози и историци обявиха, че безусловно нищо не може да бъде предприемано и никакви капиталови планове не могат да бъдат осъществени, преди на подобен терен, регистриран като културно завещание, да бъде направено археологическо изследване.

Първият сезон бе през юли 2015 година. Тогва бяха направени два контролни сондажа на постройката извън в западната част на терена, те бяха на разстояние 5 метра от стените на постройката. Бе изработен и един сондаж във вътрешността. Експертите доближиха до остатъци от каменни уреди, евентуално от 5-4 век прочие н. е. Според тях е доста евентуално останките да са част от тракийска могила. Открита бе и сребърна монета от античния град Аполония Понтика /днешен Созопол/. Целият регион е присъщ с доста дейна тракийска просвета. В самото вакъфнаме, т.е. документа, с който се узаконява земята за изграждане на джамията, се употребява понятието " могила, която е в гробището на неверниците, сподели тогава проф. Ваклинова. Откритите каменни находки приказват за това, че там е имало обект, който дава отговор на времето на траките, означи тя.

Куршум джамия е забележителна постройка, доста елегантна и красива, означи проф. Ваклинова. Строена е през 1485 година и е наречена Куршум поради оловния покрив. Много малко са непокътнатите джамии от този интервал, в който Османската империя е процъфтявала. Във типа, в който е в този момент, джамията е била обект на няколко консервационни акции. През 60-те и 70-те години е имало план за потреблението и като музейна постройка, в чието предверие да бъдат изложени паметни монументи - християнски, мюсюлмански, еврейски, от региона на Карлово.

Три архитектурни интервала са оставили следи в Куршум джамия - с изключение на XV век, когато е строена, участват още строителните обичаи от края на XVII век, както и от интервала на Българското възобновление, изясни проф. Ваклинова.

В Карлово съществуват предания и и сведения на локални краеведи, съгласно които Куршум джамия е издигната на мястото на феодален православен храм. За градежа като строителнен матераил са били употребявани камъни и елементи от колоните, оформящи входа.

Още през 2016 година община Карлово Куршум джамия да бъде приета за монумент на културата от национално значение, неотдава Министреството на културата даде този статут на най-старата непокътната социална постройка в Стремската котловина. Намеренията на общинското управление са в скоро време да бъде създаден план за превръщането на Куршум джамия в настоящ културен институт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР