Археолози под ръководството на проф. Константин Тотев се натъкнаха на

...
Археолози под ръководството на проф. Константин Тотев се натъкнаха на
Коментари Харесай

Археолози откриха уникални фигури в стенописна украса на крепостта Трапезица в Търново

Археолози под управлението на проф. Константин Тотев се натъкнаха на нова черква на крепостта Трапезица във Велико Търново. Тя е с богата стенописна декорация и към този момент е 23-ият храм, който проучвателите разкриват на историческия рид. Находката е излязла директно до западната крепостна стена, до кула или бастион, чийто остатъци експертите не престават да разчистват.

 totev „Уникални стенописи, изпълнени в стила на Търновската живописна школа, отличават новата черква. Те са датирани към XIII век, когато е построен и самият храм. От земята излизат десетки фрагменти с човешки облици, каквито няма в никоя друга черква на Трапезица. „ Много красива живопис. По качество и художествена стойност фреските надминават тези в църкви 13 и 2, които са най-хубавите на Трапезица. Досега сме разкрили три човешки фигури, които са изпълнени монументално, и глава с нимб. Започнаха да излизат и лица “, изясни пред „Труд“ проф. Константин Тотев.

Той добави, че църквата е с ширина 5 м и дължина 10 м и единствена на Трапезица е долепена до крепостната стена. Има аналог единствено на Царевец. „ Находката излезе, до момента в който проучвах сектор по западната крепостна стена. Първоначално разкрихме гробове и първокачествен стенописен материал, след това се появиха и основите на църковната постройка. Непосредствено до северната стена на храма стартира некропол, от който до момента са проучени шест гроба. Това евентуално е енорийска черква, която е обслужвала живеещите в квартала занаятчии и търговци “, добави проф. Тотев.

Той посочи, че това е петата новооткрита черква на Трапезица за последните към 10 години. Проф. Тотев разкри църкви 19 и 20, които се намират в северния бранш на крепостта. Доц. доктор Мирко Робов попадна на черква 21 в югоизточния бранш. Миналата година доцент доктор Деян Рабовянов попадна на черква, която беше записана под номер 22 в южния бранш на средновековния град.

През този археологически сезон проф. Тотев работи в екип с още трима археолози, а пом.-ръководител на експедицията е шефът на Историческия музей в Раднево Пламен Караилиев. Заедно с тях са Надежда Ботева, началник на разкопките на крепостта Хоталич край Севлиево и шефът на музея в Ботевград Рени Петрова. Със стенописната декорация е ангажирана доцент доктор Диана Тотева от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Екипът на доцент доктор Деян Рабовянов също копае на Трапезица. Той продължава изследванията в южния бранш и черква 22. Очаква се финансиране да получи и Мирко Робов, който работи в югоизточния бранш.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР