Археолози откриха втора църква при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич

...
Археолози откриха втора църква при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич
Коментари Харесай

Откриха уникален обект при разкопки на крепост край София

Археолози откриха втора черква при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич до София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която през днешния ден посети обекта.

„ Тук сме, тъй като и за тяхна изненада, тук, на цитаделата беше открита втора черква – дребна. Това е едно прелестно място. Най-важни са археологическите находки, тъй като археологическото благосъстояние на София, изследванията, както на античния, по този начин и на средновековния интервал са едни от най-важните фактори за развиването на културния туризъм. В същото време е доста значимо за образованието. Тук могат да идват групи възпитаници, които онлайн да учат история “, съобщи Фандъкова.

Храмът е открит при цитаделата на крепостта, уточни Виолина Кирякова от Националния исторически музей. „ Тук открихме огромно количество фрески вътре и отвън храма, от които се надяваме нашият реставратор Илия Николов от Института по етнография да успее да извади оптимално доста информация и да възвърне, колкото се може, повече от фрагментите “, сподели тя.

По думите на Кирякова на мястото са открити и документирани извънредно доста стенописи, огромно количество монети, множеството от които - от късно античния интервал на крепостта. Като забавни находки тя уточни ритуално погребение на кръст и кандило, и гроб на жена, която е имала два точно направени наушника от бронз с посребряване. Археолозите не престават да разкриват стрели и ножове.



Филип Петрунов от секция за средновековна археология при Българската академия на науките уточни, че църквата е издигната още през XIV в., а евентуално и по-рано, само че тогава е претърпяла реорганизация. Все още не е ясно какви тъкмо събития са се провеждали в нея.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че изследванията при цитаделата завършват през днешния ден, като работата по този обект е траяла две години. Средствата за дейностите възлизат на 49 хиляди лева, обезпечени от стратегия „ Култура “ на Столичната община. От 2008 година общината от време на време финансира разкопките на крепостта с над 250 хиляди лева, добави кметът.

„ Имахме доста компликации със собствеността. Все още чакаме финалните документи, с цел да може Столичната община да е притежател и да можем по-активно да влагаме “, сподели Фандъкова.

„ За мен тези вложения са доста значими. Създадохме по стратегия „ Култура “ специфичен приоритет за археология и без значение от всевъзможни рецесии съумяваме да продължим вложенията годишно “, сподели още Фандъкова.

През есента се чака да стартира вторият стадий на изследванията при крепостта, а от октомври - да продължи и работата на археолозите при неолитното населено място в „ Слатина “.





Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР