Археолози откриха уникални и напълно запазени стенни рисунки в древна

...
Археолози откриха уникални и напълно запазени стенни рисунки в древна
Коментари Харесай

Хубавата Елена с Парис и Аполон: Откриха уникални рисунки в погребания под лава Помпей

Археолози откриха неповторими и изцяло непокътнати стенни рисунки в антична къща в заровения под лава и вулканичен прахуляк град Помпей. Населеното място е било изцяло заличено от лицето на Земята при изригване на вулкана Везувий през 79 г.пр.н.е.

Фреските са едни от най-красивите и непокътнати в античния град. Една трета от античния град към момента е заровена под вулканични остатъци. Настоящите разкопки за най-големите от доста време насам.

Снимка: Reuters

Върху високи, боядисани в черно стени, се виждат митични герои като хубавата Елена, поради която е избухнала Троянската война, нейният обичан принц Парис, Аполон и доста други. Залата, в която са открити рисунките е била предопределена за огромни приеми.

Снимка: Reuters

Стените са боядисани в черен цвят, с цел да бъдат скрити изгарянията от лампи, които са употребявани по това време. „ На мъждукащата светлина, тези рисунки са оживявали пред очите на хората “, споделя шефът на парка доктор Габриел Зюктригел.

Снимка: Reuters

Най-големите стенописи демонстрират две обособени подиуми. В едната господ Аполон се пробва да съблазни жрицата Касандра. Според легендата нейният отвод води до това никой да не има вяра на нейните пророчества.

Трагичните последствия от това решение на Касандра се описват във втората фреска. На нея виждаме принц Парис, който се среща с хубавата Елена – сантиментален съюз, за който Касандра предизвестява, че ще докара до Троянската война.

Снимка: Reuters

Фреските няма по какъв начин да бъдат свалени от стените и археолози ги консервират непосредствено на тях. Те инжектират особено лепило зад рисунките, което да не разреши на мазилката да се отлепи и по този метод да се съсипят рисунките.

Разкопките в тази част на Помпей не престават да носят изненади на археолозите. В края на XIX век покрай фреските беше намерено перално помещение. При последните разкопки беше разкрита пекарна, както и частната къща с величествената черна стая за посетители.

Снимка: Reuters

На места археолозите са разкрили буквите ARV, които сочат за вероятния притежател на пространствата. Това е Аулус Рустиус Верус. „ Знаем го с помощта на политическа агитация в Помпей. Той е бил политик и доста богат човек. Смятаме, че може той да е бил притежател на тази къща, пекарната и пералнята “, изяснява шефът на парка.

Помещенията крият и мрачна загадка, която е била част от живота в Римската империя – робите. Археолозите споделят, че чиновниците, които работели в тези здания, били държани в ужасни условия. Те живеели дружно с животните, а на прозорците им имало решетки.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР