Археолози откриха средновековно селище във Видинско. Археологическите проучвания започнаха на

...
Археолози откриха средновековно селище във Видинско. Археологическите проучвания започнаха на
Коментари Харесай

Археолози откриха средновековно селище във Видинско

Археолози откриха средновековно населено място във Видинско . Археологическите изследвания започнаха на 17 септември тази година и се организират във връзка със градежа на път Е79 в сектора Видин-Ружинци-Монтана. Наричат се " избавителни ", защото най-често са свързани с някакво капиталово желание - градеж на път, газопровод, постройка и така нататък, изяснява археологът Елена Василева, която е гл. помощник в Национален археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Проученото в този момент средновековно населено място е разположено на двата бряга на р. Войнишка с повърхност от 54 дка . При предварителното изследване през месеците септември-октомври 2020 година на тази повърхност са регистрирани 47 структури. От тях 23 ями със междинна дълбочина от 2,50 м; една линейна особеност (ров) с широчина 5 м и дълбочина 1 м; осем пещи; шест жилища, три от които - землянки, един гроб с инхумация.
 Археолози откриха античен олтар при разкопки в
Археолози откриха античен олтар при разкопки в " Состра "

Открити са и редки монети от 1-2 век

Всичко това е от интервала ХІ - ХІV в. Освен тях, на обекта е регистриран и слой от Ранната Бронзова ера, просвета Магура-Коцофени. На нея принадлежат и са проучени едно жилище и един гроб с кремация в урна. Така общият брой на структурите е 49.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР