Археолози откриха останките на 23-ма души, погребани в Стоунхендж, съобщава

...
Археолози откриха останките на 23-ма души, погребани в Стоунхендж, съобщава
Коментари Харесай

Останки на хора откриха в Стоунхендж

Археолози откриха останките на 23-ма души, заровени в Стоунхендж, оповестява Discovery News.

Находката е направена по време на планово проучване на по този начин наречената дупка Aubrey Hole 7. Това е една от 56-те ями, ситуирани към фамозните каменни монолити на Стоунхендж. За първи път тя е разкопана преди към век. Но по-късно я „ консервирали “ за дълги години. Както оповестява Discovery News, от земята са били извадени останките на 14 дами и девет мъже.

Анализът посочил, че измежду тях били както напълно млади, по този начин и възрастни хора. Останки на деца не са открити. Възрастта на дупката датира от интервала 3100–2140 година пр.н.е. Находката е наречена от археолозите като едно от доказателствата, че в древността Стоунхендж е употребен за кремации и погребения. Телата са изгаряни преди погребването.

Липсата на детски остатъци в дупката се изяснява с традицията от тези години. Според учените телата на умрелите деца също са изгаряни, само че прахът е разпръсван над течащата наоколо река Ейвън.

„ Това заравяне се отличава с това, че в него са открити главно останките на дами – споделя Кристи Уилис от Института по археология на Лондонския академични лицей. – В други неолитни погребения в Южна Британия нормално са откривани повече остатъци на мъже. Вероятно то се отнася към интервала, в който основната роля в живота на обществото е принадлежала на дамите. “

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР