Археолози откриха останки от голям дворец на маите, използван преди

...
Археолози откриха останки от голям дворец на маите, използван преди
Коментари Харесай

Археолози откриха останки от голям дворец на маите в Мексико

Археолози откриха остатъци от огромен замък на маите, употребен преди 1000 години в античния град Кулуба, покрай Канкун, заяви Ройтерс.

Сградата е била висока 6 м. Дължината й е 55 м, а широчината - 15 м. Тя е населявана през два интервала сред 600 година и 1050 година, оповестиха от Националния институт по антропология и история.

" Работата в този момент стартира. Едва започнахме да разкриваме една от най-обемните структури на обекта " - сподели археологът Алфредо Барера.

Цивилизацията на маите доближава апогея си от 250 година до 900 година, когато господства в огромни области на днешно Южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас.

Хората в Кулуба са поддържали търговски връзки с огромните градове на маите Ек Балам и Чичен Ица и са били под тяхно въздействие.

Освен двореца, археолозите изследват още четири структури, измежду които остатъци от две жилищни здания, олтар, централен площад и кръгла конструкция, евентуално пещ.

Обектът още не е отворен за визити. Специалистите обмислят да залесят елементи от него, с цел да го предпазят от ветровете и слънцето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР