Археолози от университета в Кардиф откриха в околностите на Стоунхендж

...
Археолози от университета в Кардиф откриха в околностите на Стоунхендж
Коментари Харесай

Археолози откриха следи от древни пиршества около Стоунхендж

Археолози от университета в Кардиф откриха в покрайнините на Стоунхендж и Ейвбъри следи от антични пиршества, в които взели участие хора от цяла Британия, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Кости от 131 прасета били открити на 4 археологически обекта от късния неолит (2800 - 2400 година прочие Христа) - Дарингтън Уолс, Марден, Маунт Плезънт и Уест Кенет. Оказало се, че костите са от прасета, които били отглеждани в Шотландия, Североизточна Англия и Западен Уелс. Това навежда на мисълта, че хора идвали по тези места от всички краища на Острова.

По думите на учените, хората донасяли отглеждани от тях животни, с цел да вземат участие в пиршества в покрайнините на мегалитите. Свинете били главният тип домашни животни, чието месо било употребявано по време на сходни празници. Транспортирането на прасета на разстояние стотици километри изисквало огромни старания. Животните имали на първо място ролята на наложителна такса за участниците в пиршествата.

Откритието дава опция да се откри доколко е била комплицирана организацията на обществения живот на античните британци и по какъв начин те са се придвижвали на Острова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР