Археолози обявиха, че откритите от тях папируси на възраст 4500

...
Археолози обявиха, че откритите от тях папируси на възраст 4500
Коментари Харесай

Тези папируси на 4500 години са най-старите, открити в Египет

Археолози оповестиха, че откритите от тях папируси на възраст 4500 години в Египет са най-старият непокътнат писмен монумент в региона. Това е прелестна вест единствено по себе си, само че наличието на документите я прави още по-добра: те разкриват детайлности от живота на служащите, построили Голямата пирамида по времето на фараон Хуфу, прочут и като Хеопс (2589 – 2599 прочие Хр.)

Документите са открити още през 2013 г.  в няколко пещери край античното пристанище на Червено море Уади ал-Джарф от египтолозите Пиер Тале и Сайед Махфуз.  Досега никой не е имал опция да ги види, само че 30 от тях следва да бъдат изложени в Египетския музей на Кайро.

За египтолозите папирусите са златна мина от информация, разкриваща детайлности за ръководството на античен Египет и построяването на пирамидите. Всъщност множеството от документите са формирани от счетоводителите на Хуфу, които е трябвало да наблюдават всички артикули, минаващи през царството.

“Папирусите са удостоверение за високо развитата и ефикасна административна система по времето на царуването на Хуфу ”, декларират представители на египетското Министерство по Античността.

Запазените документи съдържат и удостоверение от първа ръка от служащите, които са помогнали за построяването на Голямата пирамида – една от най-удивителните и загадъчни човешки постройки.

„ Един от папирусите е принадлежал на шеф на име Мар, който е взел участие в градежа на пирамидата и в продължение на три месеца работа е представял подробна информация за отговорностите си – измежду които превозване на скали през река Нил и нейните канали “, споделя пред AP  Хюсеин Абдел-Башар, представител на министерството.

В документите се показват и постъпленията от храни от разнообразни египетски провинции, нужни за изхранването и заплащането на труда на работещите на градежа. Приходите са записани с алено, а платените и раздадени храни – в черно. Има такива, в които се показва точното систематизиране на дажбите за служащите.

Папирусите са изложени на бял свят в миг, в който учените вършат нови открития, свързани с Голямата пирамида съвсем всеки месец, показва Science Alert. Изследване, оповестено през юни 2016 година откри, че тя е непропорционална поради неточност в градежа. Скоро пресъздадоха и една от системите за сигурност, която е трябвало да пази останките на Хуфу от крадци (археолози), само че никой не може да каже дали тя е била ефикасна, тъй като е допустимо останките на фараона още въобще да не са открити. Тук зазвучава мистериозна музика – можем единствено да тръпнем в очакване до следващото вълнуващо изобретение, обвързвано със загадъчните пирамиди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР