Археологически проучвания във вътрешността на късноантичната и средновековна крепост „Туида“

...
Археологически проучвания във вътрешността на късноантичната и средновековна крепост „Туида“
Коментари Харесай

Основите на голяма административна сграда откриха на крепостта „Туида“

Археологически изследвания навътре в късноантичната и средновековна цитадела „Туида“ в Сливен разкри основите на огромна административна постройка, заяви археологът Николай Сираков, началник на разкопките и шеф на Регионалния исторически музей. „Попаднахме на много внушителна постройка, с дебелина на зидовете от 80 см. Разстоянието сред северните и южните зидове възлиза на 10 метра“, добави археологът. Източната страна на обекта „върви“ по продължение на другите остарели здания, проучени преди доста години, което приказва, че тук е минавала улица. Постройката е била унищожена след величествен пожар. В средата са открити остатъци от овъглена греда и други овъглявания, доста керемиди, камъни, пепел. Тези находки, както и открита монета от VІ век, съответстват с писмените свидетелства, че в края на VІ и началото на VІІ в. крепостта е била тотално унищожена от авари, славяни и прабългари.
 sl0209-02  sl0209-03
„Крепостта е била разрушавана два пъти. През V в. е унищожена от хуните. При император Анастасий е била възобновена. Шести век е златният век на „Туида“, била е процъфтяваща, с добра промишленост, много заселена. Но е последвало още веднъж опустошение, за което загатнах. Тогава животът в нея престава да съществува чак до края на ІХ в.-началото на Х в., когато още веднъж е възобновена. Става част от българската страна. Открит е щемпел на княз Борис Михаил, доста, доста старобългарска керамика и други находки. Продължава да съществува през византийската ера, дори има следи и от печенеги. През ХІІІ век е била напусната и изоставена“, описа Николай Сираков.

Крепостта „Туида“ е заемала повърхност от 42 декара и към момента крие доста секрети. През 80-те години на предишния век доц.д-р Ирина Щерева е съумяла да изследва стените й и част от периферията. С това разкопките секват поради липса на финансиране. През последните няколко години сливенските археолози възвърнаха изследванията. Бе открит под земята тунел, който се спуска от височината на крепостта към реката в ниското. Вероятно е бил употребен за бягство при набези, или през него популацията си е доставяло вода. В една от нишите на тунела Сираков и екипът му откриха непокътната свещ от V век, служила са осветяване. Любопитен е фактът, че крепостните стени бяха възобновени, а част от терена бе трансфорат в историческа атракция, финансирана с близо 5 млн.лева по европроект на общината. Различни артефакти са ситуирани навън, а екипът на крепостта прави възстановки за посетителите, демонстрации на остарели занаятчийски техники. Има открита сцена, на която са изнасяни театрални постановки, концерти, на нея е гостувал и музикантът ни с интернационална популярност Теодосий Спасов. На „Туида“ е изнясал концерт някогашният вокалист на „Рейнбоу“ Джо Лин Търнър.

Дейността на „Туида“ като туристически обект се развива редом с научните разкопки и евентуално по този начин ще продължи дълго време, тъй като едвам 30-40 на 100 от терена е изследван.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР