Архангеловден е специален ден,в който да обърнем духовния си поглед

...
Архангеловден е специален ден,в който да обърнем духовния си поглед
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: На Архангеловден трябва да обърнем внимание на духовните и нравствените идеали, които са ни запазили като общност

Архангеловден е специфичен ден,в който да обърнем духовния си взор към по-важните неща в живота – духовните полезности, нравствените идеали, които са ни запазили като общественост посредством възпоменаването на героите на нашето историческо минало или на актуалните герои. Това сподели в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на  Радио " Фокус “  богословът доцент Костадин Нушев.

По думите му Архангел Михаил е обвързван с мъжеството и смелостта да се опълчиш против злото, да не се предаваме пред експанзията, престъпността и неправдата, които са израз на тъмнината и прегрешението.

" Във всеки един аспект на нашия живот, когато ние се срещаме и сблъскваме с някаква форма на експанзия, несправедливост и принудително потъпкване на законите и разпоредбите на живота, потъпкване на положителното, би трябвало да знаем, че образецът на св. Архангел Михаил е в името на Божията истина и на съвършената правдивост и добрина да имаме храброст в себе си да противостоим на злото – със съответните законови средства “, сподели още той.

Доц. Нушев разясни, че св. Архангел Михаил е настойник на военните и чиновниците в униформи.

" В иконографията той се изобразява с военни доспехи, по този начин е общопризнат в християнското изкуство, с цел да се подчертае тази негова служебна функционалност като чиновник на Бога, а и като главнокомандващ на другите благ сили. Библейската и християнската традиция преглеждаме св. Архангел Михаил като лидер на небесните сили в битката против злото, тъмнината, тъмните сили на злото. Виждаме го и в традицията на църквата като бранител на военните и на хората с униформа – чиновниците в земната страна, които извършват функционалността да опазват обществото и хората от престъпността, злото и насилието. Много военни и генерали в историята на българската православна черква и на Средновековна България са почитали Архангел Михаил и първовърховните архангели като свои настойници и са построили толкоз доста манастири на нашите земи. Почти всички манастири, отдадени на Архангел Михаил, нормално са основани и построени посредством дарителството на наши царе “, изясни богословът.

По думите му няма особености в празничната софра на днешния ден.

" Празничната софра се дефинира с това, че при нея не се съблюдават ограничавания в пост. Празникът се показва в благословено отбелязване на празника посредством храната “, добави доцент Нушев.

" Празничността се показва в шерването на духовните и материалните богатства, което е израз на любовта към близък, милосърдието, състраданието и съпреживяването “, сподели още доцент Костадин Нушев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР