Архангел Михаил, по народному свети Рангел и Душевадникът, е страшен,

...
Архангел Михаил, по народному свети Рангел и Душевадникът, е страшен,
Коментари Харесай

Михаил и Емилия празнуват имен ден днес

Архангел Михаил, по народному свети Рангел и Душевадникът, е заплашителен, само че уважаван водач на небесните сили и герой против тъмнината.

Уважаван е поради справедливостта, с която отсъжда за всеки обречен на смърт, пристигна ли за душата му, а и за състраданието, което демонстрира към бедняци и сираци, към животните. Много са националните сказания по какъв начин св. Рангел взимал душата на умиращи, а след това, потресен от болката на околните им, я прибирал. Но... околните към този момент не познавали индивида, плашели се от типа му и тогава св. Рангел отвеждал душата при св. Петър, дружно да решат за Рая ли е, за Ада ли...За деня на предводителя на ангели, херувими и серафими се коли курбан овен или шиле, пече се специфичен ритуален самун – Рангелова пита, тогава се измолва и протекция от неговото войнство. Старите българи мощно вярвали, че всеки още от раждането си има собствен ангел пазител, който стои до дясното му рамо цялостен живот, с цел да го пази от зли сили, да му бъде съвест, да го направлява. Този ангел пази и душата 40 дни след гибелта на индивида. Трапезата за празника се освещава, а именяците на доста места се поздравяват с „ къпане ” във вода. И тъй като празникът се уважава от всички, с цел да е лека „ умирачката ”, когато пристигна, в разнообразни краища вършат и общоселски курбани.

Празник имат

Ангел, Геле, Анчо, Янчо, Анжела, Ради, Руси, Рая, Райна, Рафаил, Гавраил, Михаил, Миле, Мицо, Михни, Мичо, Мила, Милана, Милева, Огнян, Пламен, Емилия, Серафим и техни производни

* На имен ден се върви без покана, в случай че виновникът за тържеството е изразил категорично предпочитание да не чества. Някои имена могат да бъдат почетени на разнообразни дати през годината - съгласно избора на именяка.

* Ангел, Геле, Анчо, Янчо, Анжела - от гръцки, вестител, пратеник; Габриел, Гавраил – от евр., цитадела божия; Рад/и – благопожелание да е радостен; Рая, Райна - от рай; Рафаел - от евр., Бог лекува; Руса, Руси – светлоок човек, белег за хубост; Михаил, Миле, Мицо, Мичо, Михни - от евр., непосредствен до Бога; Мила, Милана, Милева - да бъде обичана, Серафим – от евр., огнен ангел, надлежно Огнян, Пламен;
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР