Арестуваните в Босилеград и после освободени лекари ще подготвят предложения

...
Арестуваните в Босилеград и после освободени лекари ще подготвят предложения
Коментари Харесай

Арестуваните български лекари в Босилеград искат намеса от здравното ведомство

Арестуваните в Босилеград и след това освободени лекари ще приготвят оферти към здравното министерство, с цел да бъде оказан достъп до профилирана здравна помощ на българите там. В Босилеград живеят към 9 хиляди българи, които съгласно лекарите, са оставени без опазване на здравето и обучение. Те приканват българската страна да се намеси.

Предложенията са три:
Специализираната здравна помощ да се прави на територията на България. За българите в Западните околности да бъде обезпечен превоз до най-близкия български град - Кюстендил, където да получават нужната им здравна помощ. Да се образува делегация в здравното министерство от експерти, които да се срещнат с изискванията на труд в Босилеград и потребностите на българските медици,работещи там, и по-късно да дават нужната инсталация и техника. А за лекарите, които работят в Здравния дом и желаят да получат следдипломна подготовка - да им бъде разрешено, при оптимално финансово облекчение, да получат тази подготовка в лечебните заведения у нас.Д-р Валентин Янев, основател на акцията: " Ние като комитет и аз като човек с двама-трима запалянковци не можем да се преборим с Република Сърбия. Тук би трябвало да се работи на държавно равнище. " Иван Николов, шеф на Културно-информационния център в Босилеград: " Положението на българското малцинство в Република Сърбия при започване на 21 в. не може да остане такова, каквото е зачертано при започване на 20 в. Трябва да му се основат естествени условия за живот и работа. "
В отговор на упреците към тримата лекари, че са отишли да лекуват, без да предупредят формалните управляващи, Валентин Янев съобщи, че единствената им цел е била да оказват помощ на хората с безвъзмездни устни съвещания.

Д-р Валентин Янев, основател на акцията: " Преглеждам им фотосите, проучванията, преслушвам ги и им споделям какво би трябвало да свършат по-натам, какво би трябвало да направя - би трябвало да отида до Министерството на здравеопазването до Белград и да измина цялата тази процедура, с цел да мога да им дам съвещания ли? "
Скоро лекарите ще изготвят документ с предложенията и ще изискат среща, с цел да го показват на Министерството на здравеопазването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР