Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване

...
Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване
Коментари Харесай

Елена Йончева: Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата

" Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на излекуване на държавата и имам вяра, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат показани в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое - погрешно.... Това е първа стъпка и аз се надявам най-после истината да стигне до съда ". Това съобщи пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

Самата Йончева е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и акцентира, че Европрокуратурата има право да организира независимо следствие посредством делегираните прокурори.

Припомняме, Елена Йончева бе един от ясните критици на кабинета " Борисов ". Тя дружно с сътрудника си от ЕНП/ДБ Радан Кънев внесоха общо искане институционалната рецесия в България да бъде разисквана в Европарламента през август 2020 година Тя настояваше и за следствие за подслушването, както и за откритите кюлчета злато и пари в спалнята на премиера.

Припомняме, на 17 март към 21 часа служители на реда са претърсили дома на някогашния министър председател Бойко Борисов и са го арестували. Той дружно с някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на трите държавни управления на ГЕРБ Севделина Арнаудова престояха 24 часа в ареста.

Според прокуратурата няма съображение за покачване на обвиняване. По-късно имаше изказване и на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, които оспориха тезите на държавното обвиняване. От Министерство на вътрешните работи в отговор на прокуратурата обявиха, че са желали покачване на обвиняване и за тримата арестувани.

" Фактът, че досега не отхвърля, че проверява съответния сигнал, е задоволително явен сигнал. Какви са аргументите ще разберем на по-късен стадий, евентуално имат своите аргументи да не дават публичност.... Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е доста значимо Европрокуратурата да събере задоволително доказателства, с цел да може съдът в България да се произнесе ", сподели Йончева.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се съблюдава върховенството на закона, тъй като е доста значимо да няма и капка подозрение, че не се съблюдава законът при задържането на някогашен министър председател на европейска страна.

" Всичко тук, а и в Брюксел ще се следи доста деликатно. Групата на Социалистите и демократите в Екологичен потенциал излезе с декларация във връзка задържането на някогашния министър председател, в което се споделя: " Сега чакаме правораздаването да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта би трябвало да победи и да покаже на хората в България и в Европейски Съюз, че има нулева приемливост при корист с еврофондове ". Колегите имат също задоволително информация, а и аз съм по отношение на Европейската прокуратура. Надявам се напълно скоро да получим повече информация ".

Относно войната в Украйна някогашният боен кореспондент сподели, че е попитала украинския министър на защитата Алексей Резников при чуването му в Комисията по защита на Екологичен потенциал.

" Попитах го с кого договаря в България и на какъв стадий са тези диалози. Въпросът ми беше дали желаят съветско въоръжение от Полша, Словакия и България.... Той отговори, че не може да разкрие елементи, само че е изпратил писма до министрите на защитата на упоменатите страни. Каза, че иска всякакво въоръжение, в това число и танкове ", сподели Елена Йончева. Тя счита, че страните от Европа не би трябвало да въоръжават Украйна, а да положат филантропични и дипломатически старания.

" Въоръжаването на Украйна единствено ще продължи войната, а няма да докара до дълготраен мир ", сподели Йончева и добави, че това е мнението на доста евродепутати.

" Тези, които въоръжават Украйна, водят война с Москва, употребявайки украинска територия.... Не може, помагайки на Украйна, да, ние би трябвало да вършим всичко, което е допустимо да оказваме помощ на бежанците, само че не можем да наказваме нашите жители за неточности и за закононарушения - както на Москва, по този начин и на Европейски Съюз ", изясни Йончева.

Тя цитира висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел, че в Европа имаме своите неточности.

" Аз чакам да отговори какви. Защото няма по какъв начин в Европейски Съюз да намерим нужния инструмент за дипломатическо решение на спора, в случай че не знаем какви са аргументите, които доведоха до тази братоубийствена война.... Говори се към този момент за потребление на нуклеарно оръжие, това са страшни неща, по какъв начин Европейски Съюз позволи да се стигне дотук - това са огромните въпроси, на които Европа би трябвало да даде своя отговор, другояче единствено ще генерираме евроскептицизъм ", сподели Йончева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР