Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

...
Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов
Коментари Харесай

Съдът: Бойко Борисов е арестуван незаконно |

Арестът на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е противозаконен, постанови Софийският областен съд.  

Главна дирекция " Национална полиция " би трябвало да заплати разноските от 300 лева, които Борисов е направил по делото плюс още 10 лева за завеждането му. 

Според арбитър Николай Урумов " досега на задържането на лицето Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи евентуална съпричастност на жалбоподателя Б. към реализиране на закононарушението изнудване (на Васил Божков - бел. ред.). Европейски съд по правата на човека категорично е показал, че обоснованото съмнение в осъществяване на закононарушение допуска съществуване на обстоятелства или информация, които биха убедили обективният наблюдаващ, че въпросното лице може да е направило закононарушение. Такива обаче в кориците на делото липсват ". 

От заповедта за задържане на Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) не излиза наяве и какви са основанията Борисов да бъдат задържан.

Решението на СРС не е дефинитивно и може да се апелира в двуседмичен период пред Административния съд в София.

Борисов, някогашният му финансов министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова на 17 март. Министерство на вътрешните работи разгласи даже, че е арестувана и някогашната шефка на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, което бе опровергано т самата нея. По-малко от 24 часа по-късно тримата обаче бяха пуснати на независимост, без да им бъдат повдигнати обвинявания. 

Стигна се до взаимни обвинявания в неистина сред вътрешния министър Бойко Рашков и прокуратурата. Държавното обвиняване съобщи, че няма задоволително доказателства за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова и че в случай че го създадат, ще нарушат закона. Според прокуратурата процесуално-следствени дейности са опорочени, защото те не са били направени от следовател. Освен това СГП смята, че в съответния случай не е била налице и необходимост, която да разреши проверяващ орган да образува досъдебно произвеждане.

Последва среднощен брифинг на премиера Кирил Петков и Бойко Рашков, на който Петков упрекна прокуратурата в бойкот, а Рашков изясни, че Министерство на вътрешните работи е употребило правилото на необходимост, с цел да накара държавното обвиняване да работи.

В абсурда бе забъркана и Европейската прокуратура. Министерство на вътрешните работи заяви, че и тя ще вземе отношение по въпроса, само че по-късно известието бе изтрито.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР