Арбитражният съд в Стокхолм нареди на финландската енергийна компания Gasum

...
Арбитражният съд в Стокхолм нареди на финландската енергийна компания Gasum
Коментари Харесай

Арбитражният съд в Стокхолм към финландската Gasum: Газпром е имал право на плащане в рубли, дължите €300 милиона

Арбитражният съд в Стокхолм подреди на финландската енергийна компания Gasum да заплати на " Газпром износ " повече от 300 милиона евро отговорности за доставки на газ, като също по този начин съдът призна указа на президента на Руската федерация за прекосяване към заплащане на съветския газ в рубли за публикуван при форс-мажорни условия (непреодолима сила), оповестяват от " Газпром износ ", написа Интерфакс.

" На 14 ноември 2022 година беше взето решение след ad hoc арбитража в Стокхолм сред " Газпром износ " и финландската компания Gasum Oy. Арбитражният арбитражен съд в своето решение, наред с други неща, подреди на Gasum да заплати на " Газпром износ " дълг за сумата от над 300 млн. евро за доставки на газ и по отношение на несъблюдение на задължението " вземи или заплати ", както и лихви за забавено заплащане ", акцентират от съветската компания.

Освен това, трибуналът в Стокхолм призна издаването на Указа на президента на Руската федерация от 31 март 2022 година за прекосяване към заплащане на газ в рубли за " форсмажорно събитие по контракта ".

Това на процедура значи, че " трибуналът удостовери легитимността на прекъсването на доставките на природен газ при положение, че купувачът не заплати в рубли в сходство с указа на президента на Руската федерация ", означават от " Газпром износ ".

" Газпром износ " заяви също, че арбитражният съд е наредил на страните да продължат договарянията по контракта, за разрешаване на обстановката с по-нататъшните доставки на газ.

Gasum към момента има дълготраен контракт за доставки на природен газ с " Газпром износ ".

Финладската Gasum е отказала да извърши заплащане в рубли (по-конкретно, разкриване на сметка в рубли в " Газпромбанк " ) и още на 17 май е отнесла случая до арбитража в Стокхолм. А " Газпром износ " е спрял доставките на газ за Gasum на 21 май.

През 2021 година " Газпром износ " е доставил на Gasum 1,49 милиарда куб. метра природен газ, което съставлява над 2/3 от общото ползване на газ във Финландия (около 2,2 милиарда куб. м годишно). За съпоставяне, годишното ползване на газ у нас е към 3 милиарда куб. метра годишно.
 Кои европейски страни заплащат за съветския газ в рубли, кои се отхвърлиха, кои обмислят
Кои европейски страни заплащат за съветския газ в рубли, кои се отхвърлиха, кои обмислят

Има и група страни, чийто условия за заплащане на синьото гориво не се промениха
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР