Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол отмени наказанието на

...
Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол отмени наказанието на
Коментари Харесай

Отмениха наказанието на Левски

Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол анулира наказването на Левски от три служебни загуби в полуфиналната серия против Балкан. В резултат на решението, полуфиналната серия сред двата тима би трябвало да продължи. До момента на налагане на наказването Балкан водеше с 2:1 победи против „ сините “.

По време на над тричасово съвещание през днешния ден Арбитражната комисия прегледа жалбата на Левски против решението на генералния управител на Националната баскетболна лига от 19 май.

Становището на членовете на комисията е, че наказването се анулира напълно.

„ Отменя напълно решение № 01/19.05.2022 година от Сандра Велчева Хънт – управител на НБЛ по отношение на установено нарушаване, допускане на неточен играч в игра в полуфиналната плейофна серия на НБЛ: Йордан Минчев, който е взел участие без документа - Letter of clearance и на съображение член 105, алинея 2, т. 3 от Правилата на НБЛ, на БК Левски са наложени служебни загуби за срещите с негово присъединяване, извършени на 12.05.2022 година, 14.05.2022 година и 17.05.2022 година с БК Балкан “, се споделя в позицията на Арбитражната сомисия.

По време на съвещанието на Арбитражната комисия е изслушан Константин Папазов, ръководител на Управителния съвет на БК Левски.

В решението се споделя още: „ От показаните с жалбата доказателства е видно, че на 07.03.2022 година БК Левски е изпратил до БФБаскетбол питане за Letter of Clearance на състезателя Йордан Динков Минчев. На 09.03.2022 година състезателят Йордан Динков Минчев е включен в Списък на лицензираните състезатели за спортно-състезателната 2021/2022 година. БФБ е изпратила напомнително писмо на БК Левски, с което уведомява жалбоподателя, че административната такса на за приемане на Letter of Clearance за състезателя Йордан Минчев не е съответно заплатена. Състезателят Йордан Минчев не е взел участие в публични мачове на БК Левски до провеждането на мачовете от плейофната серия играни на 12.05.2022 година, 14.05.2022 година и 17.05.2022 година, към които дати същият попада в листата на лицензираните състезатели за спортно-състезателната 2021/2022 година на БК Левски.

На 25.05.2022 година в БФБаскетбол е получено писмо от ФИБА, с което се удостоверява, че на 07.03.2022 година е инициирана поръчка за трансфер на състезателя Йордан Минчев в системата MAP; на 07.03.2022 година БФБаскетбол е препратила известие до БК Левски за възнаграждение на дължимата такса за приемане на Letter of Clearence; на 22.05.2022 година административната такса е платена; на 23.05.2022 година е получен Letter of Clearence, с което прехвърлянето на състезателя е приключен. “

В писмото на Международната федерация - ФИБА се показва, че интернационалните прехвърляния и утвърждението на Letter of Clearence се уреждат от членове 3-52 и сл. от вътрешните правила на ФИБА (FIBA IR). По-конкретно, що се отнася до задължението за заплащане на административната такса, въпреки че е правилно, че член 3-66 допуска, че такава такса би трябвало да бъде платена от запитващата национална федерация член (NMF), този развой се контролира от „ Ръководство за потребителя на FIBA MAP - Международни прехвърляния на играчи ”. По отношение на заплащането на административната такса за Letter of Clearence, страница 26 от управлението за потребителя категорично инструктира запитващата федерация за два метода за осъществяване на заплащането: (1) препращане на заплащането към клуба или друга трета страна; (2) приемане от страна на федерацията и заплащане на задължението.

„ Българската федерация по баскетбол е лицензирана спортна федерация към Министерството на спорта на Република България.

Съгласно наредбите на Закона за физическото образование и спорта (ЗФВС) спортната федерация реализира активността си въз основа на признати от нея правила за изискванията и реда за картотекиране и правила за статута на спортистите дилетанти и професионалните спортисти и за придобиване, преустановяване и лишаване на спортните права и правила за изискванията и реда за трансфер и преотстъпване на спортни права на спортистите дилетанти и професионалните спортисти.

Съответно, според наредбите на член 17, алинея 1, т. 7 ЗФВС, спортните клубове оферират на съответните спортни федерации даването, прекратяването и отнемането на спортни права на спортисти и уреждането на връзките по отношение на тях.

Видно от наредбата на член 68, алинея 1 ЗФВС, спортните права са цялост от правото на спортистите дилетанти и професионалните спортисти да вземат участие в подготвителната и спортната активност на състезателен клуб - член на лицензирана спортна федерация, както и обвързваните с това присъединяване имуществени и неимуществени права.

Същевременно, според член 69, алинея 1 ЗФВС, картотекирането е акт на спортната федерация, с който спортистите дилетанти и професионалните спортисти получават спортните права по член 68 ЗФВС.

От изложеното се открива, че според настоящото законодателство на Република България правото да се приключват и/или лишават спортни права е в компетентността на БФБ, въпреки и подобен ред да не е написан в нормативните правила на БФБ, признати по реда на член 28, алинея 1, т. 4 ЗФВС.

На последващо място, от показаните доказателства се открива, че към въпреки и процесът по картотекиране на състезателя Йордан Минчев да не е приключил към 12.05.2022 година, 14.05.2022 година и 17.05.2022 година, същият е картотекиран от НБЛ и е участвал в Списъка на лицензираните състезатели на БК Левски и според член 69, алинея 1 ЗФВС, е имал право да упражнява спортните си права “, се споделя още в мнението на Арбитражната комисия.

По обявата работи: Георги Димитров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР