Арабските външни министри осъдиха израелската обсада на Газа след шокиращата

...
Арабските външни министри осъдиха израелската обсада на Газа след шокиращата
Коментари Харесай

Арабската лига призова Израел незабавно да допусне помощ в Газа

Арабските външни министри осъдиха израелската блокада на Газа след шокиращата офанзива на палестински екстремисти против Израел, настоявайки " неотложно " да се допусне помощ в блокирания анклав.

Израел наложи " цялостна блокада " на Ивицата Газа, като прекъсна водоснабдяването, храната, електричеството и други съществени доставки след всеобщото нахлуване от събота на бойци на Хамас, което умъртви стотици и от двете страни. В сряда, до момента в който Израел бомбардираше цели в претъпкания и безпаричен крайбрежен анклав за пети следващ ден, затвори единствената електроцентрала в Газа. Електроенергийният орган на палестинския анклав направи известието, че централата е свършила горивото.

Срещайки се в централата на Арабската лига в Кайро, арабските външни министри разискаха продължаващата война сред Израел и Хамас и желаеха Израел да анулира обсадата си от Газа. Те също приканиха за " неотложно " изпращане на храна, гориво и филантропична помощ до бедния и гъсто обитаем крайбрежен анклав. Арабските външни министри също по този начин приканиха Израел да преразгледа " несправедливото си решение за прекъсване на доставките на електричество и вода за Газа ".

Въздушни удари на Израел поразиха жилищни здания, джамии, заводи и магазини, сподели Салама Маруф от медийната работа на държавното управление в Газа. Медицинските консумативи, в това число кислородът, са на привършване в претрупаната болница „ Ал-Шифа “ в Газа, сподели лекарят от незабавното поделение Мохамед Гоним. Израел заяви за " зашеметяващите " 1200 смъртни случая след съботната офанзива на ислямистките екстремисти, до момента в който публични лица в Газа приказват за повече от 1000 души, убити при въздушни и артилерийски удари на Израел.

Газа е едно от най-гъсто обитаемоте места на планетата, с 2,3 милиона души, живеещи на линия земя от 362 квадратни километра. Тя е под израелска обсада от 2007 година, когато Хамас пое контрола над територията от светското придвижване Фатах на палестинския президент Махмуд Абас. Единственият вход към Газа, който не се управлява от Израел, е Рафах на границата с Египет. Рафах беше бомбардиран от Израел три пъти тази седмица.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР