Аптеките започнаха да искат съгласие за обработка на личните данни

...
Аптеките започнаха да искат съгласие за обработка на личните данни
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти не трябва да искат декларации за лични данни от пациентите

Аптеките започнаха да желаят единодушие за обработка на персоналните данни за всеки пациент и за всяко лекарство.

© Надежда Чипева Нямаме секторни инструкции за здравния бранш. Не разбирам за какво е нужно да се затрудняват пациентите. В този случай цялата система работи по контракти и с инструкции от здравната каса – не се е трансформирал нито самият метод на попълване на документи за прегледите, нито пък е изменен методът на предоставяне на медикаменти. Не е належащо да се попълнят заявления.
Цанко Цолов, член на Комисията за отбрана на персоналните данни Още по тематиката
Как GDPR ще се отрази на работата на лечебните заведения

Обработването на персонални данни е належащо от съображения за публичен интерес в региона на публичното здраве
25 май 2018
Онкохематолозите упорстват за повече пари за острите левкемии

В момента здравната каса заплаща 860 лева за лекуване, което коства 10 хиляди лева
17 май 2018
Д-р Даниела Дариткова: Първата стъпка към промените би трябвало да бъде здравната осведомителна система

Председателят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание пред " Капитал "
17 май 2018
Как в Пловдив са източвали здравната каса за медикаменти

Притеснителното в тази ситуация е, че е допустимо схемата да съществува за всевъзможни лекарства във всички градове
13 май 2018 Поне 1.5 млн. хартиени заявления за обработка на персонални данни ще се натрупат през идващите дни във всички аптеки, в случай че се съди по неправилния метод, който възприеха редица аптеки в страната в първия ден на влизане в действие на новия правилник за предпазване на персоналните данни GDPR. Толкова е броят на пациентите, които получават лекарства, платени изцяло или отчасти от здравната каса. Много по-голям е броят на отпусканите медикаменти, платени изцяло или отчасти от здравната каса. Проблемът е, че поради влизането в действие на регламента за обработка и запазване на персонални данни, фармацевтите са почнали да изискват декларация за единодушие от всеки пациент, който получава медикаменти, които се покриват от НЗОК. В документа той попълня имената си и се подписва, че е склонен аптеката да обработва и съхранява персоналните му данни. Странно за какво, обаче, това не се прави еднократно за всеки пациент или най-малко на някакъв огромен интервал, да вземем за пример – година или две. Нещо повече – обособена декларация се попълня за всяка платена от здравната каса позиция, т.е. за всяко отпуснато лекарство.

Ако пациентът да вземем за пример влезе в аптеката, с цел да получи шест медикамента изцяло или отчасти платени от здравната каса, той ще би трябвало да попълни шест обособени заявления за всяко от медикаментите. Същото се отнася и при положение, че получава медикаментите на собствен непосредствен и родственик, в който случай пък се отбелязва чий представител е купувачът. Така аптеките се застраховат за правото да обработват и съхраняват рецептата или протокола, в който са записани трите имена на пациента и дозата на съответния медикамент. Един от парадоксите, който тази прясна процедура роди, е, че в документите попадат и трите имена на лекуващия доктор, изписал медикаментите, както и неговият повсеместен идентификационен номер, които също съставляват персонални данни. Аптеките обаче не изискват единодушие от лекарите за това, че обработват техните персонални данни.

Лекарства по линия на НЗОК се отпускат всеки месец, а обработката на рецептите трае към 10-15 минути. Подписването на единодушия всеки месец в допълнение удължава процеса и изнервя пациентите.

На всеки доктор - единодушие

По същия метод още в първия ден се появи процедура да се изисква от пациентите да попълнят декларация за обработка и основаване на персонални данни и при лекарите, като се изключи персоналните лекари. За персоналните лекари се приема, че още с избора им пациентът е дал единодушие лекарят да е изцяло осведомен със здравословното му положение и другите му персонални данни.

В лабораториите също се попълня декларация, че могат да бъдат обработени и основани нови персонални данни във тип на цифрови резултати от лабораторно проучване.

Никоя институция не желае такива единодушия от пациентите

От здравната каса означиха, че те не са давали никакви инструкции на своите договорни сътрудници – лекари, лечебни заведения, аптеки и лаборатории, във връзка с персоналните данни.

В същото време от Комисията за отбрана на персоналните данни оповестиха, че подписването на заявления в здравния бранш е резултат от неверните препоръки на юристи и експерти по отбрана на персоналните данни.

" Нямаме секторни инструкции за здравния бранш. Не разбирам за какво е нужно да се затрудняват пациентите. В този случай цялата система работи по контракти и с инструкции от здравната каса – не се е трансформирал нито самият метод на попълване на документи за прегледите, нито пък е изменен методът на предоставяне на медикаменти. Не е належащо да се попълнят заявления ", означи Цанко Цолов, член на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Според него влизането в действие на регламента в бранша значи единствено, че пациентът има право да пита какви персонални данни обработват лекарите и фармацевтите за него и на кого ги дават, само че не и да му се желае единодушие.

" Съгласието допуска пациентът да може да го отдръпна и процесът на лекуване да спре, а това в здравния бранш би било пагубно ", разяснява Цолов.

Той счита, че всеки от случаите на даване на единодушие би трябвало да се изследва от комисията поотделно, само че че същината на процеса за събиране и предпазване на данни не се трансформира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР