Апокалиптичният астероиден удар върху брега на Мексико, който обрича динозаврите

...
Апокалиптичният астероиден удар върху брега на Мексико, който обрича динозаврите
Коментари Харесай

Гигантски сблъсък между астероиди преоформя живота на Земята преди 466 млн. години

Апокалиптичният астероиден удар върху брега на Мексико, който обрича динозаврите преди 66 милиона години, не е единственият път, когато астрономическо събитие оформя историята на живота на Земята.

Наскоро учени обявиха, че прахът, подбуден от великански конфликт в астероидния пояс сред Марс и Юпитер, станал преди повече от 400 милиона години, провокира ледена ера на Земята, което води до доста увеличение на морското биоразнообразие.

Събитието, протичащо се, когато животът е съсредоточен в моретата и надалеч преди гръбначните животни за първи път да тръгнат по сушата, дава началото на еволюционни промени при безгръбначните животни, съществени за морските екосистеми, защото те най-бързо и елементарно се приспособяват към световното изстудяване.

Вътрешната част на Слънчевата система е била напълнена с големи количества прахуляк, откакто метеорит с диаметър над 150 км е бил ударен от по-малък обект, необятен може би към 20 км, изясняват откривателите. Това е било най-голямото пагубно събитие в Слънчевата система през последните 2 милиарда години, афишират учените.

„ Слънчевата радиация, достигаща земната повърхнина, е понижена за минимум 2 милиона години от праха в космоса и в атмосферата на планетата “, декларира съавторът на проучването Филип Хек, куратор в Field Museum в Чикаго.

„ Друг механизъм провокирал изстудяване е, когато богатият на желязо метеоритен прахуляк попада върху огромни елементи от океанската повърхнина, което води до нараснала работливост на планктона и приключване на атмосферен въглероден диоксид “, прибавя Биргер Шмиц, професор по геология в университета в Лунд, Швеция, и водещ създател на проучването, оповестено в списание Science Advances.

„ През последните няколко десетилетия откривателите започнаха да схващат, че еволюцията на живота на Земята зависи и от астрономическите събития “, споделя Шмиц.

След като отбелязва събитието за гибелта на динозаврите, породено от метеорит, необятен може би към 10 км, Шмиц прибавя: „ За първи път учените могат да показват още един образец за това по какъв начин извънземно събитие образува живот на Земята “.

Изследователите са разкрили следи от прахуляк в утаени скали, формирани по това време, съдържащи специфични изотопи на хелий и редки минерали, които разкриват техния извънземен генезис.

Безгръбначните групи, които претърпяват диверсификация, включват трилобити, сходни на ракови подкови, миди, брахиоподи, сходни на миди, и група, наречена гастроподи, включваща охлюви и рапани.

Ледената ера на Земята се разпростира последователно, което дава опция на морския живот през интервала на Ордовик да се приспособява, за разлика от неочакваното влияние, което заличава динозаврите. Климатът на Земята се трансформира от екваториален в полутропичен по целия свят, като се разделя на климатични зони, като през днешния ден е със замръзнали полюси и тропически условия на екватора.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР