Апелативният специализиран съд оправда бившия министър на външните работи Даниел

...
Апелативният специализиран съд оправда бившия министър на външните работи Даниел
Коментари Харесай

Втора инстанция оправда Христо Ангеличин за поръчката за самолетни билети

Апелативният профилиран съд оправда някогашния министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин по обвиняване, че са ощетили ведомството след непозволено платени пари на компания за образуване на служебни пътувания - за обезпечаване на самолетни билети, хотели и застраховки. Това научи " Дневник " от съда и от отбраната на двамата.

Предишната инстанция оправда Митов, само че осъди Ангеличин на 4 години затвор и санкция от 4000 лева Специализираният углавен съд одобри, че той е ощетил външното министерство с близо половин милион лв..

Митов стана част от втория кабинет на Бойко Борисов като част от така наречен гражданска квота. Беше му повдигнато обвиняване през май 2017 година На разпоредителното съвещание в процеса се разбра, че Министерството на финансите няма искания по това дело.

Според първичното обвиняване на прокуратурата Митов и Ангеличин са нарушили Закона за обществените финанси и Закона за публичните поръчки. Те бяха сключили контракт с Министерството на земеделието, определена от него компания да купува билети, да прави хотелски резервации и да застрахова командированите чиновници на външното министерство. Причина беше това, че поради обжалвания на публичната поръчка със същия предмет на самото Министерство на външните работи дипломатите нямаха опция да пътуват.

Срещу Ангеличин в спецсъда се води и различен развой - за занемареност. Първата инстанция му наложи наказване 2 години " отнемане от независимост " и санкция за занемареност при покупката на телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната. И по това дело втората инстанция го оправда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР